• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Biopsie

Print 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Bij een biopsie halen we een stukje weefsel, een biopt, weg met een dikke, holle naald. Dit onderzoeken we in het laboratorium om te bekijken wat er aan de hand is.

Wanneer doen we een biopsie?

We doen dit onderzoek als we vermoeden dat u een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een ontsteking of een abces​, of een goed- of kwaadaardige tumor.

Verschil met punctie

Een biopsie wordt soms verward met een pun​ctie​, maar het zijn 2 verschillende onderzoeken. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel weggehaald met een dikke, holle naald. Dit weefsel geeft bij onderzoek allerlei informatie. Bij een punctie worden cellen en/of vocht uit een afwijking opgezogen met een dunne, holle naald. Hieraan kunnen we alleen zien of een afwijking goed- of kwaadaardig is.

Hoe verloopt een biopsie?

U krijgt uitleg over het onderzoek. Voor een biopsie kleedt u zich gedeeltelijk uit en gaat u op een onderzoekstafel liggen. De behandelaar ontsmet uw huid op de plek waar u geprikt wordt en u krijgt een plaatselijke verdoving. Krijgt u een botbiopsie? We kunnen het bot zelf niet verdoven. Een botbiopsie doet dus wel pijn. Soms is een echografie, MRI-scan, CT-scan of een speciale biopsietafel nodig om de juiste plek precies te bepalen.

De behandelaar prikt met de naald en haalt zo een stukje weefsel weg. Meestal meerdere keren, zodat er voldoende weefsel is voor het onderzoek. De naald blijft daarbij in uw huid. De biopsie kan pijn doen, maar gaat vrij snel. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur. Soms is een operatie onder narcose nodig.

Na het onderzoek

Meestal kunt u na een biopsie direct of na een kort verblijf in de wachtkamer weer naar huis. Soms moet u in het ziekenhuis te blijven. U hoort dit dan van tevoren van uw arts. Neem de rest van de dag rust en ga zoveel mogelijk op de kant liggen waar u geprikt bent. Dit voorkomt nalekken.

De dag na de biopsie kunt u alles weer doen. Alleen sporten en zwaar tillen zijn de eerste 2 dagen niet verstandig. U kunt 1-2 dagen een weeïg gevoel hebben. Daarover hoeft u zich geen zorgen te maken.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw arts tijdens een vervolgafspraak of telefonisch. Bij een botbiopsie krijgt u de uitslag na 10 dagen. Dit duurt langer omdat we het stukje bot dat we weghalen eerst moeten ontkalken voordat we het kunnen onderzoeken.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Soms mag u 4 uur voor de ingreep niet meer roken, eten en drinken. Heeft u suikerziekte of bent u (mogelijk) zwanger? Bespreek dit dan voor het onderzoek met uw arts. Na een biopsie kunt u zich niet goed voelen. Het is daarom verstandig iemand mee te nemen naar het onderzoek. Doe dat zeker als u een botbiopsie krijgt. U mag na dit onderzoek namelijk niet zelf autorijden of fietsen.