• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Bekkenklierdissectie

Print 

​​​​​​​​​​Bij een bekkenklierdissectie halen we de lymfeklieren uit uw onderbuik weg. Dit gebeurt meestal via een kijkoperatie, en als dat niet kan via een sneetje in uw buik​​. Een bekkenklierdissec​tie is een vorm van een ​​lymfeklierdissectie.

Wanneer doen we een bekkenklierdissectie?

U krijgt deze operatie om te onderzoeken of er uitzaaiingen zijn van prostaatkanker​.

Verloop operatie

We verwijderen alle lymfeklieren in uw onderbuik tijdens een (kijk)operatie waarvoor u onder narcose gaat. Dit gebeurt via een gaatje of sneetje in uw onderbuik.

Om ruimte in uw buik te maken, wordt deze eerst opgeblazen met lucht. Daarna ​krijgt u buisjes in uw buik. Eén buisje is voor de camera waarmee de arts via een beeldscherm vergroot kan zien. Door de andere buisjes worden de operatie-instrumenten in uw lichaam gebracht. Soms lukt het weghalen van de klieren niet met een kijkoperatie. Dan opereren we toch nog via een snee in uw buik.

De operatie duurt ongeveer 1 uur. U blijft voor deze operatie 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.

Na de operatie

U wordt na de bekkenklierdissectie wakker in de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling. U heeft een infuus dat we verwijderen als u weer goed kunt eten en drinken. Ook heeft u een slangetje waardoor uw urine loopt, zodat u niet zelf hoeft te plassen. Dit heet een katheter. Dit slangetje wordt meestal 1 dag na de operatie weggehaald. Bij misselijkheid of pijn krijgt u medicijnen.

Complicaties

Na een bekkenklierdissectie kunt u een nabloeding of een wondinfectie krijgen. Kort na de ingreep kunt u schouderpijn hebben door de ingeblazen lucht. Ook kan de operatie voor beschadigingen van andere organen zorgen. Dit komt gelukkig bijna nooit voor.

Uitslag

We onderzoeken in het laboratorium of er uitzaaiingen in de weggehaalde lymfeklieren zitten. U krijgt de uitslag van dit onderzoek meestal binnen 2 weken na de operatie van de arts.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons waarin staat hoe u zich op de operatie voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u daar voor de operatie mee stopt, bijvoorbeeld. Ook krijgt u voor de operatie injecties tegen bloedstolsels. En u krijgt een klysma. Dit is een darmspoeling.