• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Onderzoek

Print 

​Wanneer u klachten heeft, waarvan uw arts denkt dat het met atherosclerose te maken heeft, zal onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek heeft twee doelen:

1. Onderzoek naar de ernst van atherosclerose

Met een CT-scan kan atherosclerose zichtbaar gemaakt worden. Door een vloeistof in de bloedvaten te spuiten kan de vorm van het bloedvat in zicht worden gebracht. Wanneer er een vernauwing is door atherosclerose, zal hier geen vloeistof langs stromen en kan de vernauwing daar gezien worden. Bij een vernauwing rond het hart wordt dit onderzoek een hartkatheterisatie genoemd. Bij andere bloedvaten wordt dit een CT-angiogram genoemd. Een andere manier om bloedvaten te kunnen bekijken is met behulp van een echo. Door middel van geluidsgolven kan iets gezegd worden over de stroomsnelheid van het bloed en dus over vernauwingen in bloedvaten.

2. Onderzoek naar risicofactoren van atherosclerose

Wanneer u atherosclerose heeft, betekent dit vaak dat dit niet alleen zit op de plek waar u klachten heeft. Om het proces van atherosclerose te remmen, zullen de belangrijkste risicofactoren onderzocht worden. Uw lengte, gewicht en bloeddruk worden gemeten. Daarnaast wordt bloed geprikt om bijvoorbeeld een hoog cholesterol of diabetes mellitus op te sporen.