• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Aderverkalking

Print 

​Aderverkalking, in medische termen ook wel atherosclerose genoemd, is een verouderingsziekte. Bij jongvolwassenen start reeds de ontwikkeling van de atherosclerose. Bij deze ziekte ontstaat er een ontsteking in de wand van de bloedvaten. Door de ontsteking worden er verschillende stoffen aangetrokken tot dit stukje bloedvatwand, zoals ontstekingscellen en vetten (cholesterol). Op den duur zorgt dit ervoor dat er een vernauwing van het bloedvat ontstaat. Dit wordt pas een probleem wanneer de vernauwing van het bloedvat dermate groot is, dat de organen onvoldoende bloed kunnen krijgen. Wanneer organen geen bloedtoevoer meer hebben, zullen er geen voedingsstoffen en zuurstof meer naar de organen kunnen stromen. Dit heeft als gevolg dat het weefsel zal afsterven. Een andere manier waarop atherosclerose voor klachten kan zorgen, is wanneer de vernauwing (ook wel plaque genoemd) scheurt. Hierdoor kunnen kleine propjes van deze plaque losschieten en kleine verstoppingen veroorzaken.

De locatie van de atherosclerose bepaalt waar de ziekte problemen veroorzaakt.

 • Hart: wanneer atherosclerose in de bloedvaten van het hart zit, kan een hartinfarct ontstaan.
 • Halsslagader: wanneer atherosclerose in bloedvaten in de hals ontstaat, kunnen delen van de hersenen geen bloed meer krijgen (beroerte/CVA).
 • Nier: wanneer de nier minder bloed krijgt, zal deze minder goed gaan werken. Een slecht functionerende nier kan afvalstoffen niet meer goed uitscheiden in de urine. De stapelende afvalstoffen krijgen hierdoor de kans om schade aan weefsels te veroorzaken.
 • Benen: wanneer atherosclerose in de bloedvaten van de benen ontstaat, dan kan dit leiden tot pijn bij het lopen of niet genezende wondjes. Deze aandoening wordt ook wel etalagebenen of perifeer vaatlijden genoemd.


Risicofactoren

Zoals hierboven al beschreven, ontstaat atherosclerose doordat we ouder worden. Toch zijn er bepaalde factoren die zorgen dat atherosclerose sneller ontstaat. Belangrijke risicofactoren die we kunnen beïnvloeden zijn roken, ongezonde voeding, overgewicht en weinig beweging.

Daarnaast zijn er verschillende ziekten of behandelingen van ziekten die zorgen voor een verhoogde kans op atherosclerose. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Hypertensie (hoge bloeddruk)

Door een hoge druk in de bloedvaten, kan er sneller beschadiging optreden aan de binnenkant van het bloedvat. Hierdoor kunnen ontstekingscellen makkelijk de bloedvatwand in en kan atherosclerose ontstaan.

 • Diabetes mellitus (suikerziekte)

Mensen met diabetes mellitus hebben een verhoogd risico op atherosclerose. Door  verhoogde glucosewaarden (suikers) in het bloed worden de binnenste lagen van de bloedvaten langzaam beschadigd, waardoor ontstekingscellen makkelijk de bloedvatwand in kunnen.

 • Nierziekten

Wanneer de nier afvalstoffen niet meer goed kan filteren uit het bloed en tot urine kan maken, blijven deze stoffen in de bloedbaan zitten. Schadelijke stoffen kunnen de binnenkant van de bloedbaan beschadigen, waardoor ontstekingscellen makkelijk de bloedvatwand in kunnen.

 • Chronische ontstekingen

Patiënten met ontstekingsziekten zullen ook sneller kleine ontstekingen hebben van de bloedvatwand. Deze ontsteking zorgt voor het begin van atherosclerose, zoals hierboven al beschreven is . Een voorbeeld van een ziekte met chronische ontstekingen is reumatoïde artritis.

 • Overlevers van kanker

Door nieuwe behandelingen van kanker is het mogelijk om te genezen van kanker of kan de levensduur verlengd worden. Bij deze overlevers van kanker worden vaker hart- en vaatziekten gezien. Veel onderzoek vindt plaats om te kijken wat de oorzaak hiervan is: de kanker of de behandeling van de kanker (bestraling en chemotherapie).