• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Ziekte van Dupuytren

Print 

​​​​De ziekte van Dupuytren leidt tot verkromming van de vingers. Deze buigstand van de vingers kan met een operatie worden gecorrigeerd.

Oorzaak en klachten

De oorzaak van de buigstand van de vingers is een verschrompeling van bindweefsel. Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan, door nog onbekende oorzaak, verdikkingen en verkortingen in het bind- en steunweefsel in de vorm van knobbeltjes en strengen, die zich tot in de huid voortzetten. Wanneer deze strengen over de gewrichten lopen en schrompelen, kunnen de vingers minder goed bewegen. Hierdoor ontstaat de verkromming die typisch is voor deze ziekte.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een operatie, waarbij de plastisch chirurg het aangedane weefsel uit de handpalm en de vingers verwijdert met als doel de strekfunctie van de vingers zo veel mogelijk te herstellen. Bovendien voorkomt de operatie verder functieverlies van de vingers en kan eventuele pijn worden verminderd. De operatie verhelpt weliswaar de klachten maar de aandoening verdwijnt niet. Het is dus mogelijk dat de vingers na de operatie op termijn toch weer kromtrekken.
Afhankelijk van de algemene conditie vindt de operatie plaats in dagbehandeling of tijdens een korte opname.
De nabehandeling vindt plaats in het Centrum voor Revalidatie - UMCG. Ongeveer zes maanden na de operatie vindt daar de laatste controle plaats.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist van het Centrum voor Revalidatie, telefoonnummer (050) 361 02 98 of bellen met het secretariaat van het Handenteam: (050) 361 14 84.

U kunt ook contact opnemen met de Plastische Chirurgie.