• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Zaad, invriezen en bewaren

Print 

Chemotherapie

Sommige medicijnen veroorzaken een permanente schade aan de zaadballen. Het gaat dan met name om geneesmiddelen als behandeling tegen kanker. Deze geneesmiddelen worden cytostatica genoemd, ofwel chemotherapie. Deze medicijnen zijn celdodende stoffen. Na chemotherapie is de spermakwaliteit doorgaans slecht. Het is verstandig om ongeveer twee jaar te wachten. In deze periode kan de zaadbalfunctie zich wellicht herstellen en kan de zaadcelproductie op gang komen. De vruchtbaarheidskansen zijn afhankelijk van het soort chemotherapie en de duur van de behandeling. Gemiddeld blijkt 30% van de mannen vruchtbaar, 30% verminderd vruchtbaar en 40% onvruchtbaar.

Als mannen een behandeling met cytostatica moeten ondergaan en misschien in de toekomst kinderen wensen, is het belangrijk om voorafgaand aan de chemotherapie sperma te laten invriezen. Dit sperma kan zo nodig later worden gebruikt.

Bestraling

Net als chemotherapie kan ook bestraling invloed hebben op de spermakwaliteit. Snel delende cellen zijn uiterst gevoelig voor straling. Dit kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Het is daarom zeer belangrijk als u regelmatig te maken krijgt met (be)straling, de geslachtsorganen goed te beschermen.

Het invriezen en in bewaring geven van zaad

Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het UMCG beschikt over een spermabank (cryobank). Dit maakt het mogelijk om van mannen en jongens (vanaf ongeveer twaalf jaar) zaad in te vriezen. Dit gebeurt met name bij mannen en jongens bij wie door een behandeling tegen kanker de aanmaak van zaadcellen verstoord raakt. De behandelend arts bespreekt met u of u hiervoor in aanmerking komt.
In één cryovat wordt ingevroren materiaal van meerdere patiënten bewaard. Om kruisbesmetting van materiaal uit te sluiten, is het noodzakelijk uw bloed te onderzoeken op de virussen hepatitis B, C en HIV. Via de link onderaan deze pagina kunt u meer informatie lezen over de spermabank van het UMCG. Ook kunt u de folder over het invriezen en in bewaring geven van zaad downloaden.