• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Vastencurve bij kinderen

Print 

Een vastencurve is een onderzoek om te beoordelen hoe de stofwisseling van uw kind zich aanpast aan een van tevoren vastgestelde periode van vasten. Uw kind mag gedurende het onderzoek wel water of thee zonder suiker drinken.

Het onderzoek

Tijdens een vastencurve komt uw kind een dag naar het Functiecentrum voor onderzoek. Jonge kinderen worden een dag van tevoren opgenomen op de afdeling M1 van het Beatrix Kinderziekenhuis. De arts spreekt van tevoren met u af hoelang uw kind niets eet (vasten).

Tijdens de test wordt er regelmatig via een infuus een beetje bloed afgenomen. Hieruit kan de reactie van de stofwisseling op het vasten worden onderzocht. Ook wordt gedurende het onderzoek de urine opgevangen.

Als de test klaar is moet uw kind eerst gedronken en gegeten hebben. Als het suikergehalte weer goed is mag uw kind mee naar huis.

Uitslag

Na twee maanden belt de arts u om de uitslag te bespreken. U ontvangt hiervoor een afspraak.

Broertjes en zusjes

Het is raadzaam geen andere kinderen mee te nemen naar het ziekenhuis. Er is geen opvang en het is belangrijk dat u uw volledige aandacht kunt richten op uw kind dat het onderzoek ondergaat.

Brochure

Meer informatie over de vastencurve vindt u in de brochure die u onder aan deze pagina kunt downloaden.