• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

VATS-lobectomie

Print 

​​​Een VATS-lobectomie is een kijkoperatie waarbij een deel van de long wordt weggehaald. Tijdens deze operatie bekijken we de borstholte op een beeldscherm. Dit doen we met een kijkbuis met een camera. Dit heet een scoop. Zo kunnen we het deel van de longen dat we opereren goed zien zonder dat we de borstkas hoeven te openen. VATS staat voor ‘video assisted thoracoscopic thoracic surgery’.

Deel long weghalen

De linker long bestaat uit 2 delen en de rechter uit 3 delen. Deze delen heten ook wel ‘kwabben'. U kunt een groot deel van de longen missen zonder dat dit slecht is voor de rest van uw lichaam. Hoeveel we van de long weghalen, hangt af van de afwijking. Dit kan en deel van een kwab zijn, 1 of 2 kwabben of een hele long. Vóór de operatie bepalen we met longonderzoek hoeveel we weg kunnen halen. Dit verschilt per persoon.

Wanneer doen we een VATS-lobectomie?

Een VATS-lobectomie doen we bij longkanker of bij een uitzaaiing van kanker ergens anders in het lichaam naar de longen. We doen deze operatie ook bij een ontsteking die niet overgaat of bij goedaardige afwijkingen in de long.

Verschil met open longoperatie

Er zijn 2 soorten lobectomieën: een kijkoperatie en een open operatie​. Welke operatie u krijgt, hangt af van de plaats van de afwijking. Soms moeten we de ribben spreiden om er goed bij te kunnen. Dan doen we een open operatie. Als dat niet nodig is doen we een kijkoperatie. U krijgt dan alleen een paar sneetjes in de huid. We beschadigen dan minder huid, spieren en zenuwen. U heeft achteraf minder pijn en minder littekens. Ook verliest u minder bloed en hoeft u vaak korter in het ziekenhuis te blijven.

Verloop operatie

U wordt de dag vóór de operatie opgenomen in het ziekenhuis. We bereiden dan de operatie voor. We nemen bloed af, maken een hartfilmpje en een longfoto. Mogelijk krijgt u een laxeermiddel. U heeft verschillende voorbereidende gesprekken, onder andere met de verpleegkundige, de anesthesist en de chirurg.

U doucht zich op de avond vóór en op de dag van de operatie. Als u een gebitsprothese heeft, doet u die uit. U doet operatiekleding aan, plast nog een keer en krijgt eventueel een medicijn waar u rustig van wordt. Daarna gaat u naar de operatiekamer.

U gaat onder narcose via een infuus in een ader. U merkt dus niets van de operatie. Daarna krijgt u een beademingsbuis in uw luchtpijp. Om de long te kunnen bereiken, maken we een snee in de borstkas van ongeveer 5 centimeter. En 3 sneetjes van ongeveer 2 centimeter. Via de kleinere sneetjes worden de scoop en de instrumenten naar binnen gebracht. Op een beeldscherm dat verbonden is met de camera kunnen we de operatie zien.

We halen het stuk long weg met lange instrumenten die door de kleine sneeën naar binnen worden gestoken. Via de grote snee halen we aan het einde van de operatie het stuk long weg. Als u longkanker heeft, halen we ook lymfeklieren uit de borstholte weg. We hechten de wonden meestal onderhuids. Die hechtingen lossen vanzelf op. Als de operatie klaar is, halen we de beademingsbuis weg. De operatie duurt ongeveer 4 uur.

Soms blijkt tijdens de operatie dat de situatie anders is dan we dachten. Dan halen we meer of minder weefsel weg. Of we moeten een grotere snee maken, bijvoorbeeld. Dan hoort u na de operatie wat er precies gebeurd is.

Na de operatie

U wordt na de operatie wakker op de operatiekamerzaal. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer of de intensive care en krijgt u medicijnen tegen de pijn. Ook krijgt u zuurstof via een kapje of slangetje. En u heeft een katheter in uw blaas. Dit is een slangetje dat uw plas afvoert. Als u weer zelf naar de wc kunt, halen we de katheter uit de blaas. Tijdens de operatie laten we een drain in de borstholte achter. Dit is een slang dit lucht en wondvocht afvoert. We halen de drain na een aantal dagen weg.

Als het goed gaat, gaat u naar de verpleegafdeling. Dit is de dag van de operatie, of de dag erna.

Het is belangrijk dat u slijm dat nog in uw longen zit ophoest. Dit om infecties te voorkomen. De fysiotherapeut komt daarom langs voor ademhalingsoefeningen. En later ook advies over bewegen en uw conditie opbouwen. We vragen u elke dag of u genoeg medicijnen krijgt tegen de pijn.

Na 5 dagen mag u meestal naar huis. U heeft een gesprek met uw arts en krijgt informatie en leefregels mee voor thuis. De kant van uw lichaam waaraan u bent geopereerd, kan nog een maand of 3 pijn doen. U kunt hier paracetamol voor nemen.

Complicaties

Een longoperatie kan, net als alle operaties, soms problemen geven. Dit noemen we complicaties. U kunt bijvoorbeeld een nabloeding, hartritmestoornissen of een klaplong krijgen. Andere mogelijke complicaties zijn een infectie, heesheid of een ader die verstopt raakt. Dit laatste kan gebeuren door een bloedprop, dit heet trombose. Als deze bloedprop in de longen zit, heet dit een longembolie.

Uitslag

Als u bent geopereerd voor longkanker, worden het stuk long en eventuele lymfeklieren die zijn weggehaald onderzocht. U krijgt de uitslag van dit onderzoek meestal binnen 2 weken. Terwijl u nog in het ziekenhuis bent, of tijdens een vervolgafspraak. U hoort dan ook of u een vervolgbehandeling krijgt en welke dat is.

Voorbereiden

De arts laat u weten dat u deze operatie krijgt. Daarna vertellen we u de exacte datum, in een brief of via de telefoon. U krijgt dan ook meer informatie over de operatie.