• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Uroflowmetrie bij kinderen

Print 

​​​Om de oorzaak van de klachten van uw kind te achterhalen, wordt er een uroflowmetrie gedaan. Bij dit onderzoek kijken we hoe uw kind plast en wordt de hoeveelheid achtergebleven urine in de blaas van uw kind vastgesteld (residumeting).

Voorbereiding

Het is belangrijk dat de blaas van uw kind vol is. Uw kind moet daarom twee uur voor het onderzoek veel drinken. Vanaf dat moment mag uw kind niet meer naar het toilet.

Soms moet uw kind twee keer plassen. Neem daarom drinken mee naar de polikliniek, zodat uw kind kan drinken om de blaas opnieuw te vullen.

U en uw kind kunnen zich melden aan de balie van de polikliniek van de Beatrix Kinderkliniek (Poortweg 14). Als uw kind aan de beurt is, haalt een verpleegkundige u op voor het onderzoek. .

Verloop onderzoek

Uw kind plast op een speciaal toilet. In dit toilet zit een apparaat dat de kracht van de urinestraal meet.

Daarna gaat uw kind op de behandeltafel liggen. Met een echo-apparaat wordt de hoeveelheid overgebleven urine in de blaas van uw kind bepaald. Een echo-apparaat is een aparaat dat geluidsgolven uitzendt en terug ontvangt. De geluidsgolven worden omgezet in beelden. Om het geluid goed te geleiden, krijgt u kind een speciale gel op de buik. Deze gel heeft geen bijwerkingen. Hierna wordt een uiteinde van het apparaat op de ontblote buik van uw kind in de gel gezet. Dit voelt eerst wat koud aan, maar verder merkt uw kind er niets van. Op een beeldscherm zijn dan de blaas van uw kind en de achtergebleven urine te zien.

Soms moet uw kind daarna nog een keer plassen op het speciale toilet. Het kan zijn dat uw kind de eerste keer wat onwennig was. Dit kan van invloed zijn op de onderzoeksresultaten.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

De arts vertelt u en uw kind direct de uitslag van het onderzoek. Als het nodig is, geeft de arts uw kind adviezen. U kunt daarna samen weer naar huis en de dagelijkse activiteiten hervatten. Afhankelijk van de uitslag krijgt uw kind een nieuwe afspraak mee.

Belangrijk

Als uw kind zijn/haar plas niet meer kan ophouden voordat hij/zij aan de beurt is, meld dit dan bij de balie. Het is mogelijk om uw kind alvast op het speciale toilet te laten plassen. Doet uw kind dat niet, dan kan dit het onderzoek vertragen. Uw kind moet dan weer gaan drinken om de blaas opnieuw te vullen, waardoor u langer moet wachten.

Meer informatie

Heeft u vragen, dan kunt u deze stellen aan de arts of verpleegkundige op de polikliniek. Ook kunt u bellen met een verpleegkundige: van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur, op (050) 361 24 86.