• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

TVTO-operatie

Print 

T​​​ension free vaginal tape via het foramen obturatum

U heeft last van inspanningsincontinentie, ook wel stressincontinentie genoemd. Hierdoor verliest u urine bij inspanningen zoals tillen, sporten of springen. U verliest urine als de druk in uw buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van uw buikspieren, bijvoorbeeld bij: niezen; hoesten; lachen; plots opstaan. U verliest dan urine zonder dat u aandrang voelt.

De operatie

Een van de mogelijke behandelingen van uw incontinentieklachten is een TVTO-operatie. Bij deze operatie krijgt uw urinebuis een draagband van fijn geweven kunststof hechtmateriaal, die zonder spanning via de vagina (schede) wordt aangebracht. De draagband gaat via een opening in het heupbeen (foramen obturatum) naar de liesplooi. Er komen twee kleine wondjes in uw liesplooien. Met de draagband wordt het afsluitmechanisme van uw blaas versterkt. De band vergroeit binnen korte tijd met het weefsel eromheen.

De operatie wordt in het UMCG uitgevoerd door zowel de gynaecoloog als de uroloog en kan in dagbehandeling plaatsvinden. Dat betekent dat u op de dag van de behandeling weer naar huis mag. In een enkele situatie wordt u voor een korte periode opgenomen op een verpleegafdeling.

Meer informatie over dagbehandeling in het UMCG vindt u via de link onder aan deze pagina. De kans dat uw incontinentieklachten helemaal verdwijnen is ongeveer 86%. Bij 8% van de vrouwen vermindert het urineverlies duidelijk, maar zij zijn niet helemaal droog. Bij 6% van de vrouwen helpt de TVTO-operatie niet.

Meer informatie

In de brochure die u onder aan deze pagina kunt downloaden, vindt u meer informatie over de TVTO-operatie. Heeft u na het lezen van de brochure nog vragen, dan kunt u deze altijd stellen aan de gynaecoloog of uroloog.