• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Soorten darmstoma's

Print 

Een stoma is een kunstmatige opening die een lichaamsholte met de buitenwereld verbindt. Dit kan een stoma van de dikke darm zijn:  een colostoma. Of van de dunne darm, een ileostoma. De stoma kan tijdelijk of blijvend zijn, eindstandig of dubbelloops.

Tijdelijk of blijvend

tijdelijk stoma wordt bijvoorbeeld aangelegd om een deel van de darm rust te geven. Soms blijkt na verloop van tijd dat een stoma niet kan worden opgeheven. Er is dan sprake van een blijvend stoma. Een blijvend stoma wordt onder andere aangelegd als de hele dikke darm of anus wordt verwijderd.

Eindstandig of dubbelloops

Een eindstandig stoma heeft 1 opening. Een dubbelloops stoma heeft 2 openingen naast elkaar. Uit de ene opening komt de ontlasting, uit de andere alleen slijm, afkomstig uit het slijmvlies van de darm. Een tijdelijk stoma is vaak dubbelloops.

Eindstandig stoma  Dubbelloops stoma

 

 

Dikkedarmstoma: colostoma

U krijgt een colostoma als een deel van uw dikke darm wordt weggehaald en het niet mogelijk is de overgebleven delen aan elkaar te zetten. De ontlasting verlaat het lichaam dan via een opening op de buik en wordt opgevangen in speciaal opvangmateriaal. Omdat de stoma geen kringspier heeft, kunt u geen ontlasting en winden tegenhouden. Deze kunnen daardoor op elk moment naar buiten komen. Meestal produceert de stoma volgens een herkenbaar patroon een aantal keren per dag vaste ontlasting.

Een colostoma kan op verschillende delen van de dikke darm worden aangelegd: hoger of lager. Dit is afhankelijk van de reden waarom een stoma wordt aangelegd. Een colostoma bevindt zich meestal op de linkerzijde van de buik, net onder de navel.

Dunnedarmstoma: ileostoma

U krijgt een ileostoma als het nodig is om uw hele dikke darm te verwijderen of tijdelijk te ontzien. De ileostoma wordt dan meestal aan het einde van uw dunne darm aangebracht. Soms is het nodig om nog eerder in de dunne darm een stoma aan te brengen. Doordat de ontlasting niet meer door de dikke darm gaat, wordt deze niet meer ingedikt. Omdat de stoma geen kringspier heeft, kan er op elk moment brijige tot dunne ontlasting via de stoma naar buiten komen. Dit wordt opgevangen in een (stoma)zakje. Een ileostoma bevindt zich meestal aan de rechterkant van de buik onder de navel.

Meer informatie

Er zijn veel brochures uitgegeven over stoma’s. U kunt deze verkrijgen via de stomaverpleegkundige of opvragen bij de Nederlandse Stomavereniging.