• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Stereotactische biopsie

Print 

Bij een stereotactische biopsie neemt de radioloog onder lokale verdoving met een dikke holle naald stukjes weefsel weg. Hij brengt de naald naar het te verwijderen weefsel. Dit kunnen bijvoorbeeld kleine groepjes van zeer kleine verkalkingen zijn of kleine goedaardige tumoren. Dit weefsel wordt de naald in gezogen. Meestal verwijdert de radioloog meerdere stukjes weefsel op deze wijze.

Voorbereiding

U mag op de onderzoeksdag geen crème, gel of andere lotion op uw borst(en) smeren. Deze middelen bevatten vaak zink en dat kan slecht zijn voor de kwaliteit van de röntgenopname.

Zwangerschap en borstvoeding

Ongeboren kinderen zijn gevoelig voor röntgenstraling. Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 22 81. Soms wordt het onderzoek in overleg met uw behandelend arts uitgesteld.

Het klierweefsel in uw borsten is gezwollen als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is daardoor moeilijker de röntgenopnames te beoordelen.

Medicijngebruik

Als u medicijnen gebruikt, hoeft u hier voor dit onderzoek niet mee te stoppen.

Onderzoek

U meldt zich bij de balie en neemt plaats in de wachtkamer. De MBB-er haalt u hier op en brengt u naar de onderzoekskamer.

BehandeltafelU krijgt eerst uitleg over het onderzoek.
Na de uitleg vraagt de MBB-er u uw bovenlichaam te ontbloten. U gaat daarna op een speciaal voor dit onderzoek ontworpen tafel op uw buik liggen. Als u op de tafel ligt, wordt uw borst stevig aangedrukt door twee platen. Dit kan pijnlijk zijn.

Als eerste maakt de MBB-er een afbeelding van de borst met het afwijkende weefsel. Een computer bepaalt vervolgens nauwkeurig de plaats van het afwijkende weefsel. Als die is bepaald, desinfecteren we uw huid. De radioloog verdooft dat deel van uw borst met een injectie. Dit is pijnlijk.

Met een speciaal voor dit onderzoek gemaakt apparaat verwijdert de radioloog nu meerdere stukjes weefsel (biopsie). Dit gebeurt zo vaak als nodig is om voldoende weefsel voor microscopisch onderzoek te verzamelen. De biopsie gaat vrij snel en is niet pijnlijk. Dit onderzoek duurt ongeveer een uur. Na het onderzoek plakt de radioloog een pleister op de wond en brengt een drukverband aan.

Na onderzoek

Na het onderzoek brengt de MBB-er u naar de wachtkamer. Hier blijft u ongeveer drie kwartier ter observatie. Als het goed met u gaat, mag u naar huis of terug naar uw behandelende arts.

U kunt zich na een plaatselijke verdoving moe en niet lekker voelen. Als de verdoving is uitgewerkt, kan de wond pijnlijker zijn.Als dat nodig is, kunt u een pijnstiller (paracetamol) nemen . Gebruik geen aspirine als pijnstiller. Aspirine verdunt uw bloed en kan daardoor overmatige bloedingen veroorzaken.

De eerste paar dagen na de biopsie moet u uw borst ontzien. Dit betekent dat:

 • u de eerste zes uur na het onderzoek de borst waarin is geprikt niet mag wassen
 • u het de rest van de dag rust moet nemen en het 24 uur kalm aan moet doen
 • u de eerste nacht het beste uw bh kunt dragen om het drukverband op zijn plaats te houden
 • u de eerste twee dagen na de biopsie beter niet kunt sporten of zwaar tillen.

U kunt enkele dagen een zeurend gevoel in uw borst hebben. U kunt wel aan het werk na de biopsie, maar het is verstandig overmatige inspanning te vermijden omdat de wond hierdoor kan gaan bloeden. Na 24 uur mag u zelf het drukverband verwijderen. De pleister mag er pas na vijf dagen af. U mag zich nu wel douchen. De borst kan na de punctie blauwe plekken vertonen en plaatselijk opzwellen.

Problemen na onderzoek

Als u binnen 4 uur na het onderzoek acute ademhalingsproblemen krijgt, moet u direct contact opnemen met uw huisarts of de Spoedeisende hulp van het UMCG op het telefoonnummer (050) 361 61 61. Vertel dan dat u een onderzoek heeft gehad waarbij in uw borst is geprikt.

Daarnaast moet u ook in de volgende gevallen contact opnemen met uw huisarts of de Spoedeisende hulp van het UMCG: (050) 361 61 61:

 • Als er in de loop van de dag of avond een grote zwelling in uw borst ontstaat.
 • Als uw wond opnieuw gaat bloeden en het bloeden niet is gestopt nadat u er 10-15 minuten op heeft gedrukt.
 • Als u na twee of drie dagen een ontsteking krijgt op de plaats waar in uw borst is geprikt.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Hij vertelt u ook wanneer en hoe u de uitslag krijgt.