• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Behandeling slokdarmkanker

Print 
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​​​​​​Slokdarmkanker​​  |  Onderzoek en diagnose  |  Behandeling  |  Behandelteam​​​
  ​
​ ​​

​Als bij u slokdarmkanker is vastgesteld, maken we samen met u een behandelplan. Hoe dit plan eruitziet, verschilt per persoon en is afhankelijk van uw situatie. Het behandelteam kijkt daarvoor onder meer naar de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, om uw leven te verlengen.​

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij slokdarmkanker. Uw behandelplan bestaat uit 1 of meer van deze behandelingen:

  • endoscopische behandeling
  • operatie
  • chemoradiatie
  • ​bestraling
  • chemotherapie
  • ​stent plaatsen

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd meerdere afspraken om de behandeling te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Endoscopische behandeling

Bij slokdarmkanker die heel vroeg ontdekt wordt en alleen in het slijmvlies zit, adviseren we een endoscopische behandeling. Deze behandeling is bedoeld om u te genezen. We doen deze behandeling ook bij een voorstadium van slokdarmkanker.

Operatie

Als de tumor niet is ingegroeid in omliggende organen en niet is uitgezaaid, kunnen we deze vaak weghalen met een operatie. De slokdarm wordt dan helemaal of voor een deel weggehaald. We kunnen zo’n slokdarmoperatie alleen doen als u daar lichamelijk fit genoeg voor bent. Deze behandeling is bedoeld om u te genezen.

Chemoradiatie

Vóór een slokdarmoperatie krijgt u meestal chemotherapie en bestraling samen. Dit heet chemoradiatie. Hiermee proberen we de kans dat de kanker na de operatie terugkomt te verkleinen.

Ongeveer 6 weken na de chemoradiatie krijgt u een PET/CT-scan. Zo onderzoeken we of er uitzaaiingen zijn. Met de uitkomsten van dit onderzoek bepalen we of een operatie voor u de beste behandeling is.

Als we u niet kunnen opereren, geven we alleen chemoradiatie. Dit doen we bijvoorbeeld omdat u een tumor bovenin uw slokdarm heeft, de tumor is ingegroeid in organen dichtbij de tumor of u lichamelijk niet fit genoeg bent voor een operatie. Dit is bedoeld om u te genezen.

Bestraling

Sommige mensen kunnen niet goed tegen de medicijnen die ze tijdens de chemotherapie krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze veel last van bijwerkingen hebben, of een minder goede conditie. Als dat bij u zo is, dan kunt u geen chemoradiatie krijgen. Dan kunnen we ook alleen bestralen. De bedoeling van deze behandeling is om u te genezen.

Bestraling kan ook een behandeling zijn om uw levenskwaliteit te verbeteren als u niet meer beter wordt. Doel van de behandeling is dan om ervoor te zorgen dat u minder last heeft van bijvoorbeeld bloedverlies, pijn of passageklachten. Bij passageklachten blijft het eten en drinken in de slokdarm hangen.

Chemotherapie

Chemotherapie​ kunnen we bij sommige soorten slokdarmkanker ook geven als u uitzaaiingen heeft en niet meer beter wordt. Dit om de ziekte te remmen of tijdelijk tot stilstand te brengen. Vaak wordt u dan eerst bestraald, om ervoor te zorgen dat u gemakkelijker kunt eten.

Stent plaatsen

Als slokdarmkanker niet meer te genezen is en u eten en drinken moeilijk weg kunt krijgen, dus bij passageklachten, adviseren we soms een stent. Deze stent zorgt ervoor dat het eten en drinken weer door uw slokdarm kan.

Controle en nazorg

Als u bent behandeld, heeft u na ongeveer 1-4 weken een controleafspraak. We bespreken dan het resultaat met u. En we laten u weten of u verdere behandeling nodig heeft. Vaak heeft u ook afspraken met een diëtist​. Na uw behandeling(en) maakt u afspraken over controles. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie.​

Soms ontstaat er na een endoscopische behandeling, na een operatie of na bestraling littekenweefsel in de slokdarm. Dit kan ervoor zorgen dat u moeilijk kunt slikken en dat uw eten slecht zakt. We kunnen uw slokdarm dan oprekken. Zo ontstaat er een ruimere opening, waardoor uw klachten minder worden. Dit heet een dilatatie.​​