• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Slechte adem (halitose)

Print 

Als u last heeft van halitose vindt u de geur van uw adem onaangenaam of zelfs afstotend. Maar vooral mensen in de omgeving zullen uw slechte adem opmerken, waardoor mensen u mogelijk zullen vermijden. Overigens kan het zijn dat u zelf niet weet dat u een slechte adem heeft. Ook komt het voor dat iemand denkt dat hij een slechte adem heeft, maar dat dit helemaal niet het geval is.

Bij de meeste mensen ligt de oorzaak van slechte adem in de mond (en niet in de maag, zoals veel wordt gedacht). Slechte adem is een ernstige aandoening die in meerdere opzichten het leven negatief kan beïnvloeden.

Onderzoek

In het UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) kunt u onderzocht en behandeld worden voor slechte adem. Voordat u op het spreekuur komt vult u eerst een uitgebreide vragenlijst in. Ook wordt u vooraf gevraagd te stoppen met roken en het gebruik van alcohol, zodat een goede diagnose kan worden gesteld. Tijdens het spreekuur ruikt de onderzoeker met zijn eigen neus, maar wordt de lucht die u uitademt door de mond en de neus ook onderzocht door verschillende apparaten. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen de slechte adem die uit de mond komt of uit andere gedeelten van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de longen.

Behandeling

Afhankelijk van de diagnose zijn verschillende behandelingen mogelijk. Er wordt dan aandacht besteed aan o.a. het tandvlees, de tong en het gebruik van specifieke mondspoelmiddelen. Ook is het mogelijk dat u wordt doorverwezen naar de afdeling Interne Geneeskunde, KNO of een psycholoog.