• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Schisis en horen

Print 

De meeste kinderen met een schisis horen minder goed. Bijna altijd komt dit doordat het gespleten gehemelte het doorgeven van geluidstrillingen in het binnenoor verstoort. Op deze pagina leest u hier uitleg over.

Buis van Eustachius

De buis van Eustachius werkt niet altijd goed werkt bij een gespleten gehemelte. De buis van Eustachius loopt van het middenoor naar de neus-keelholte. Deze buis zorgt normaal gesproken voor beluchting van het middenoor.

Bij kinderen met een gehemeltespleet en/of te kort aangelegd gehemelte opent de buis van Eustachius zich vaak niet goed, doordat de gehemeltespieren niet voldoende werken. Hierdoor kan vocht in het middenoor niet weg en hoopt zich op. De gehoorbeentjes kunnen het geluid dan niet goed doorgegeven aan het gehoorzintuig waardoor uw kind slecht hoort. Dit wordt ‘geleidingsverlies’ genoemd.
Ook raken oren met vocht erin veel gemakkelijker ontstoken.

Trommelvliesbuisjes

Om te zorgen dat uw kind beter kan horen, kan het trommelvliesbuisjes krijgen. Door het plaatsen van deze buisjes wordt het vocht uit het middenoor afgevoerd en komt er weer voldoende lucht in het middenoor. Het trommelvlies kan hierdoor het geluid weer goed opvangen en doorgeven. Na acht tot twaalf maanden wordt een trommelvliesbuisje vanzelf weer uitgestoten. Het gaatje in het trommelvlies groeit meestal snel dicht.