• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

RPG

Print 

​​​​​​​​Een RPG is een onderzoek waarbij we een röntgenfoto maken van de urineleider, het nierbekken en de nierkelken. Het röntgenonderzoek gebeurt met een cystoscoop. Dit is een dunne, holle buis of een flexibele, dunne slang met een kleine camera. RPG is een afkorting van retrograde pyelografie.

Wanneer doen we een RPG?

​We doen dit onderzoek als we vermoeden dat u urineleiderka​nker, nierbekkenkanker of nierkanker heeft. We doen soms ook een RPG tijdens een TURT​ bij blaaskanker. En met een RPG kunnen we ook onderzoeken of er een vernauwing is of dat u nierstenen heeft, bijvoorbeeld.

Hoe verloopt een RPG?

U gaat op de onderzoektafel liggen met uw benen gespreid in beensteunen. We maken eerst de uitgang van de plasbuis schoon. Daarna brengen we de cystoscoop via de plasbuis in de blaas in. We gebruiken een verdovende gel, zodat u hier zo weinig mogelijk van voelt. Het helpt als u zich ontspant.

Via de cystoscoop krijgt u lauw water in uw blaas, zodat we de binnenkant ervan goed kunnen bekijken. Als u daardoor heel nodig moet plassen of pijn krijgt, waarschuw ons dan. We bekijken de blaas en zoeken de uitmonding van de urineleider op. Via een dun slangetje krijgt u via de urineleider contrastvloeistof ingespoten richting uw nier. Dit kan een drukkend, pijnlijk gevoel geven in uw zij.

Een camera maakt de urineleider, het nierbekken en de nierkelken zichtbaar op een beeldscherm.​We maken ook röntgenfoto’s. U moet dan op een bepaalde manier ademen. Als er ook foto’s van uw andere urineleider, nierbekken en nierkelken nodig zijn, dan maken we die ook. Daarna halen we de cystoscoop weg. ​Een RPG duurt 30-40 minuten.

Na het onderzoek

Het water plast u na het onderzoek uit op de wc. Daarna kunt u zich wassen en aankleden. U kunt na een cystoscopie direct naar huis en hoeft niets te doen of te laten.​​

Als u na het onderzoek goed drinkt, spoelt u de blaas en urinewegen schoon. Tot een paar dagen na het onderzoek kunt u last hebben van een branderig gevoel bij het plassen. Misschien moet u vaker plassen dan u gewend bent of zit er wat bloed in de urine. Dit is normaal.

Uitslag

U krijgt de uitslag direct na het onderzoek van uw arts.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U krijgt een recept voor een antibioticatablet dat u 1 uur vóór het onderzoek inneemt tegen een infectie, bijvoorbeeld. Ook moet u voor het onderzoek nog plassen. Bij vrouwen die ongesteld zijn, kan een RPG gewoon doorgaan. Een tampon kunt u meestal inhouden tijdens het onderzoek.

Bent u (mogelijk) zwanger? Meld dit dan voor het onderzoek aan uw arts.

Heeft u troebele plas, pijn bij het plassen en koorts? Dan heeft u mogelijk een urineweginfectie. Meld dit zo snel mogelijk aan de afdeling Urologie op het telefoonnummer (050) 361 21 67. Als u een urineweginfectie heeft, gaat het onderzoek niet door.​​