• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Röntgenonderzoek van de kinderblaas

Print 
​​​​​

De behandelend arts heeft uw kind voor onderzoek van de blaas verwezen naar de afdeling Radiologie. Op de afdeling Radiologie doen radiologen en radiologisch laboranten verschillende soorten diagnostisch onderzoek. Diagnostisch onderzoek heeft tot doel vast te stellen wat de oorzaak is van de klachten van uw kind. Een van de onderzoeken is het onderzoek van de blaas. Meer informatie over röntgenonderzoek en het werk van de afdeling Radiologie vindt u via de link 'Radiologische technieken' onder aan deze pagina.

Hulpmiddelen bij het onderzoek

Een röntgenopname is een afbeelding van de binnenkant van het lichaam. Om deze afbeelding te maken gebruikt de radioloog een geringe, onschadelijke hoeveelheid röntgenstraling. Hij kan de afbeelding op een film vastleggen, maar ook direct op een beeldscherm bekijken. Deze laatste techniek heet doorlichten en wordt ook bij dit onderzoek toegepast.
De radioloog gebruikt bij dit onderzoek een jodiumhoudend contrastmiddel. Dit is nodig om de blaas van uw kind zichtbaar te maken met röntgenstralen. Dit middel heeft geen bijwerkingen omdat het niet in de bloedbaan komt.

Voorbereiding

Voorafgaand aan het onderzoek zijn de volgende voorbereidingen noodzakelijk:

  • Wanneer uw kind verkouden is, uitslag of koorts heeft of in contact is geweest met iemand met kinderziekten, geef dit een dag voor het onderzoek door aan de afdeling Radiologie. U kunt hiervoor bellen met (050) 361 22 81. 
  • Trek uw kind gemakkelijke kleding aan.
  • Neem iets te eten of te drinken om uw kind na afloop van het onderzoek te geven.
  • Neem iets mee waar uw kind graag mee speelt.
  • Neem, indien mogelijk, geen andere kinderen mee naar het ziekenhuis. Er is geen kinderopvang en het is belangrijk dat u uw aandacht kunt richten op het kind dat het onderzoek ondergaat.

Verloop van het onderzoek

U meldt zich bij de balie en neemt plaats in de wachtkamer. De radiologisch laborant haalt u en uw kind op uit de wachtkamer en brengt u beiden naar de onderzoekskamer. U krijgt hier eerst uitleg over het verloop van het onderzoek.

U mag bij het onderzoek aanwezig zijn en krijgt een loodschort aan. Tijdens het onderzoek ontbloot uw kind zijn onderlichaam. Als uw kind op de onderzoekstafel ligt maakt de radiologisch laborant de schaamstreek schoon met gedistilleerd water en wattenbollen. Dit voelt koud aan maar doet geen pijn. Omdat de benen niet tegen elkaar mogen komen, is het soms nodig uw kind vast te houden. De radioloog brengt een katheter (dun slangetje) in de plasbuis van uw kind in. Deze katheter komt uiteindelijk in de blaas komt te liggen. Dit inbrengen voelt vervelend. Als de katheter eenmaal op zijn plaats ligt voelt het alleen vreemd aan. De katheter is nodig om contrastmiddel in de blaas van uw kind te kunnen brengen.
Wanneer de katheter is ingebracht koppelt de radioloog of de radiologisch laborant het aan een infuussysteem met het contrastmiddel. Terwijl de blaas zich langzaam vult ligt uw kind al onder het röntgenapparaat. De radioloog kan daardoor op een monitor het vullen van de blaas volgen. De radioloog zal uw kind vragen zich een paar keer om te draaien om alles van verschillende kanten te kunnen fotograferen. Als de blaas vol is en uw kind kan plassen, dan moet dit op de tafel gebeuren, zodat de radioloog ook hier röntgenafbeeldingen van kan maken. Soms is het nodig de blaas meerdere keren te vullen. De radioloog verwijdert de katheter als denkt dat hij voldoende informatie heeft. Dan is het onderzoek klaar. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

De benen van uw kind kunnen plakkerig worden door het contrastmiddel. Er liggen een washandje en handdoek klaar in de behandelkamer zodat u uw kind kunt wassen. Daarna mag u beiden weer naar huis.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Hij vertelt u ook wanneer en hoe u de uitslag krijgt.

Vragen

Heeft u vóór, tijdens of na het onderzoek nog vragen, dan kunt deze gerust stellen. U kunt ook bellen tussen 8.00 en 9.30 uur met nummer (050) 361 29 27.

Voor informatie over patiëntenverenigingen, andere gezondheidszorginstellingen, de gang van zaken in het UMCG, opmerkingen en klachten, kunt u contact opnemen met de medewerkers van Patiënteninformatie. Informatie hierover vindt u via de link onder aan deze pagina.