• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Behandeling prostaatkanker

Print 
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​Prostaat​kanker​​​ | Onderz​​​​oek en diagnose | Behandeling | Behan​delteam​​​
​​

Als bij u prostaatkanker is vastgesteld, stellen we samen met u een behandelplan op. Hoe dit plan eruitziet, verschilt per persoon en is afhankelijk van uw situatie. Het behandelteam kijkt daarvoor onder meer naar de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om de kwaliteit van uw leven te verbeteren. En/of om uw leven te verlengen, als dat mogelijk is.

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij prostaatkanker. Uw behandelplan bestaat uit 1​ of meer van deze behandelingen:

 • actief volgen
 • operatie: (deel) prostaat weghalen
 • bestraling: inwendig of uitwendig
 • hormoont​herapie​
 • cryoablatie
 • chemotherapie​​
 • radiumtherapie

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd meerdere afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Actief volgen

Het is niet altijd nodig om prostaatkanker direct te behandelen, omdat het meestal een langzaam groeiende kankersoort is. Bij 30% van de patiënten groeit de tumor helemaal niet of nauwelijks. Meestal hebben dan ook geen klachten. Als dat bij u zo is, kunt u kiezen voor controleonderzoeken. U krijgt dan elke 3-6 maanden een PSA-test. Zo volgen we nauwkeurig het verloop van de ziekte.

Als uw situatie 2 jaar stabiel blijft, is 1 controle per halfjaar of jaar meestal voldoende. Als uw PSA-waarde stijgt, krijgt u vaak na 1 jaar een echografie met een prostaatbiopsie. Als er aanwijzingen zijn dat de tumor groeit of agressiever wordt, dan adviseren we meestal bestraling of een operatie.

Operatie

1 van de mogelijke behandelingen bij kanker die alleen in de prostaat zelf zit, is een kijkoperatie met een robot waarbij uw prostaat wordt weggehaald. Dit heet een robotgeassisteerde laparoscopische prostatectomie. De prostaatbiopten en PSA-waarden moeten daarvoor aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze operatie is bedoeld om u te genezen. U gaat hiervoor naar het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

Prostaatkanker kan plasklachten veroorzaken doordat de prostaat vergroot is. Als u daar last van heeft, kan een deel van uw prostaat via de plasbuis worden verwijderd. Dit heet een TURP​. Deze operatie is bedoeld om uw plasklachten te verhelpen. Het is geen behandeling voor prostaatkanker.

Uitwendige bestraling

Als de ziekte alleen in de prostaat zit en u geen uitzaaiingen heeft, kunt u bestraald worden. De bestraling​ is er dan op gericht de kankercellen uit te schakelen en u te genezen. Eventueel krijgt u aanvullend hormoontherapie.

Soms zetten we bestraling in om klachten te verlichten als u niet meer beter wordt, bijvoorbeeld bij uitzaaiingen in de botten. Deze behandeling doen we in het UMCG of in het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

Inwendige bestraling

Als de tumor in uw prostaat niet te groot is, kan inwendige bestraling een geschikte behandeling zijn. De behandeling is dan bedoeld om u te genezen. Deze behandeling doen we niet in het UMCG. Meestal verwijzen we patiënten naar het Deventer Ziekenhuis. Daar zijn artsen gespecialiseerd in deze behandeling.

Hormoontherapie

Hormoontherapie​ kan bij hormoongevoelige prostaatkanker een aanvullende behandeling zijn als u wordt bestraald. Het doel van hormoontherapie is eventuele onzichtbare uitzaaiingen remmen of stoppen. Dit om de kans dat de kanker terugkomt te verkleinen.

Daarnaast geven we soms hormoontherapie om de groei van uitgezaaide prostaatkanker te remmen en klachten te voorkomen of te verminderen als u niet meer beter wordt.

Cryoablatie

Als u niet-uitgezaaide prostaatkanker heeft en geen operatie kunt of wilt krijgen, dan kan cryoablatie​ een geschikte behandeling zijn.

Ook geven we deze behandeling soms als de kanker na bestraling terugkomt in de prostaat. Dit om klachten te voorkomen of te verminderen.

Chemotherapie

Bij uitgezaaide prostaatkanker adviseren we soms chemotherapie​ in combinatie met hormoontherapie. Deze combinatie van is erop gericht het leven te verlengen.

Als ​de kanker niet meer te genezen is en hormoontherapie niet meer, werkt dan kunnen we soms ook alleen chemotherapie geven. Deze behandeling is erop gericht de ziekte te remmen en klachten te verminderen.

Radiumtherapie

Uitgezaaide prostaatkanker waarbij hormoontherapie niet meer werkt, behandelen we soms met radiumtherapie. Dit gebeurt vooral bij uitzaaiingen in de botten. Het doel van deze behandeling is het leven te verlengen.

Controle en nazorg

Als u bent geopereerd, heeft u ongeveer 2 weken na de operatie een controleafspraak. We bespreken dan het resultaat van de operatie met u. En we laten u weten of u verdere behandeling nodig heeft. Na uw behandeling(en) maakt u afspraken over controles. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie.