• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Prostaatkanker

Print 

Deze site is bedoeld voor patiënten die (mogelijk) prostaatkanker hebben en voor hun naasten. Het UMCG heeft deze website samen met de ProstaatKankerStichting.nl (voorheen Stichting Contactgroep Prostaatkanker - SCP) opgezet zodat de informatie zo veel mogelijk aansluit bij de behoefte van patiënten en hun naasten. 

Schilderij Prostaatkanker

Als u op zoek bent naar informatie om erachter te komen of uw klachten samenhangen met prostaatkanker, dan kunt u het best contact opnemen met uw huisarts. Uw huisarts kan u informeren over prostaataandoeningen en u zonodig onderzoeken.

De diagnose kanker, of de mogelijkheid dat daar sprake van is, roept vaak vragen en emoties op. In korte tijd krijgt u veel te horen: over de ziekte, onderzoeken en mogelijke behandelingen. De informatie op deze website kan u wellicht ondersteunen in een onzekere tijd.

Deze website schetst een algemeen beeld van de gang van zaken in het UMCG bij prostaatkanker. U vindt informatie over de functie van de prostaat, onderzoeken die nodig zijn om tot de diagnose prostaatkanker te komen en behandelmogelijkheden. Omdat iedere patiënt in het UMCG een individueel traject doorloopt, kan het zijn dat de gang van zaken bij u anders verloopt dan op deze site beschreven staat.

Als u vragen heeft, blijf daar dan niet mee rondlopen. U kunt bij vragen of twijfels contact opnemen met de oncologieverpleegkundige van de afdeling Urologie. Ook is er een patiëntenvereniging die lotgenotencontact en informatie biedt. Informatie over de oncologieverpleegkundige en de patiëntenvereniging vindt u via de links onder aan deze pagina.

Het schilderij op deze pagina is gemaakt door Miriam Moons.

Screening prostaatkanker  

Een verhoogde PSA-waarde leidt, in combinatie met een vergrote prostaat, meestal tot vervolgonderzoek en – als kanker wordt vastgesteld – behandeling. Vaak echter onnodig, zegt De Jong. Uit onderzoek naar nieuwe testen verwacht hij binnen vijf jaar een urinetest die wel de kanker vindt die er toe doet.

Lees erover in KennisInZicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram