• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Methotrexaat bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Print 

Dit is een mogelijke behandeling bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een zwangerschap met onbekende locatie. Om de zwangerschap te stoppen krijgt u een injectie met methotrexaat (MTX). MTX is een vorm van chemotherapie. Het breekt het snelgroeiende zwangerschapsweefsel af. Het lichaam ruimt het zwangerschapsweefsel zelf op. Een behandeling met MTX is minder ingrijpend dan een operatie.​​

Wanneer geven we een behandeling met MTX?

Bij een zwangerschap buiten de baarmoeder zit de bevruchte eicel niet in de baarmoeder. Meestal zit deze zwangerschap in 1 van de eileiders, maar het kan ook in de eierstokken, in de hoek van de baarmoeder naar de eierstokken of in de buikholte zitten. Uit zo’n zwangerschap kan geen kindje geboren worden en het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Bij een zwangerschap met onbekende locatie, zien we met de echo geen zwangerschap in of buiten de baarmoeder. Maar omdat het zwangerschapshormoon wel in uw bloed zit en niet voldoende daalt, krijgt u een behandeling met MTX.

Van de 10 de vrouwen werkt bij 8 tot 9 een behandeling met MTX goed. Een operatie is dan niet nodig.​

Verschillende soorten

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling u krijgt, hangt af van de hoeveelheid zwangerschapshormoon in uw bloed. Uw behandelaar bespreekt met u welke behandeling u krijgt. Dit kan zijn:

 • 1 keer een injectie met MTX
 • een meerdaagse kuur van 4 injecties ​

Voorbereiden

U krijgt een brief met informatie van ons. Daarin staat wat u moet doen. Voor deze behandeling is geen speciale voorbereiding nodig.​

Verloop behandeling

Voor een éénmalige injectie komt u 1 keer naar het ziekenhuis. U krijgt op de afdeling een injectie met MTX in de bilspier. U kunt hierna weer naar huis.

Krijgt u een meerdaagse kuur? Deze duurt een week en bestaat uit 4 injecties. Op de afdeling krijgt u op dag 1 een injectie met MTX in de bilspier. U kunt hierna naar huis. U komt voor de volgende 3 injecties terug op dag 3, 5 en 7. U krijgt een recept mee voor 4 tabletten folinezuur. Dit is goed voor het herstel van uw lichaam. 24 uur na elke injectie MTX, neemt u 1 tablet folinezuur.

Door de behandeling kunt u  u buikpijn krijgen. Dit begint vaak 6 tot 7 dagen na de start van de behandeling. Het gaat meestal binnen een paar dagen over. Neem een paracetamol tegen de ergste pijn, gebruik geen andere pijnstillers. Heeft u heel erg buikpijn of vertrouwt u het niet, bel ons dan.​

Bijwerkingen

Het gebruik van MTX kan bijwerkingen hebben. Gebruik tijdens de behandeling in elk geval geen antibiotica, alcohol, NSAID’s zoals Brufen, Diclofenac en Naproxen. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat u meer last heeft van de bijwerkingen van MTX. Als u deze medicijnen toch nodig heeft, overleg dan eerst met uw behandelaar.

U kunt één of meer van de volgende klachten krijgen:

 • Geen zin in eten, misselijk of overgeven. Eet kleine hapjes over de dag verdeeld.
 • Diarree. Meestal tijdens de eerste 24 tot 48 uur. Dit gaat snel weer over.
 • Hoofdpijn.
 • Moeheid en slaperigheid. Dat is normaal, neem op tijd rust.
 • Jeukende huid. Gebruik wat crème zonder parfum en ga niet in de zon
 • Geïrriteerde mond. Poets goed, zeker 3 keer per dag. Gebruik een zachte borstel. Als u toch ontstekingen of aften heeft, kunt u spoelen met chloorhexidine 0.1% of Bocasan©. Dit kunt u kopen bij de drogist. Op de verpakking staat hoe u het moet gebruiken.

Controle en nazorg

Na de behandeling laat u elke week bloed prikken. Zo kunnen we zien of het zwangerschapshormoon in het bloed minder wordt. Dit blijven we doen tot het hormoon uit uw bloed is. We bellen u voor de uitslag. Ook via mijnUMCG kunt u een week na het bloedprikken uw waardes zien. 

Verder zijn er een paar leefregels:

 • Drink minstens 1,5 liter water of thee per dag. Dit is nodig zodat u goed plast en de MTX snel uit uw lichaam verdwijnt.
 • Geen seks. De buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan dan gaan bloeden. 
 • Word niet zwanger binnen 3 maanden na de behandeling. MTX is een soort chemo en kan nog in de eicellen zitten. Dat kan tijdens een nieuwe zwangerschap de vrucht beschadigen. Gebruik daarom goede anticonceptie zoals een condoom of de pil. Na 3 maanden is de MTX uit het lichaam en is een nieuwe zwangerschap geen probleem.​

Wanneer contact opnemen?

Neem altijd contact met ons op als u bijwerkingen heeft die u niet vertrouwt, het bloedverlies niet minder wordt of als u plotseling heel erge buikpijn krijgt. U hoeft dus niet eerst uw huisarts te bellen.

 • Tijdens kantooruren: secretariaat Voortplantingsgeneeskunde (050) 361 30 32 of (050) 361 37 16
 • Buiten kantooruren: algemene nummer UMCG (050) 361 61 61. Vraag naar de dienstdoende arts-assistent van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie.