• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Mohs-chirurgie

Print 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Mohs-chirurgie is ee​n operatie waarbij we een laagje huidkanker weghalen en dit laagje direct onder de microscoop bekijken. Als we nog huidkanker vinden in dit laagje, halen we nog een laagje weg. Totdat er geen huidkanker meer te zien is. Door de tumor laagje voor laagje weg te halen, wordt de wond zo klein mogelijk.​

Wanneer doen we Mohs-chirurgie?

We gebruiken Mohs-chirurgie bij een aantal vormen van huidkanker​. We doen de operatie vooral bij een ​basaalcelcarcinoom,​ plaveiselcelcarcinoom​​​ ​of merkelcarcinoom​ op het hoofd of in de hals. Mohs-chirurgie kan ook een geschikte behandeling zijn bij:​

  • een grote tumor
  • huidkanker die groeit met zogenaamde ‘uitlopers’
  • huidkanker die niet helemaal weggehaald is
  • huidkanker die is teruggekomen na een eerdere behandeling.

Verloop operatie

De plek waar we u gaan opereren, wordt plaatselijk verdoofd. U krijgt een verdoving die kort werkt. En een verdoving die langer werkt, om de wachttijd te overbruggen. We snijden de tumor en een beetje extra weefsel eromheen weg. We onderzoeken het laagje direct. U krijgt een verband op de wond en wacht ongeveer 1-2 uur.

Als de randen van het huidlaagje niet ‘schoon’ zijn, haalt de arts nog een stukje huid weg, dat we ook direct onderzoeken. We herhalen dit totdat we geen kankercellen meer vinden en de huidkanker dus helemaal weg is.

Na de operatie hechten we de wond en krijgt u een drukverband. Meestal duurt het hechten 1-1,5 uur. Soms is er een huidtransplantatie nodig, bijvoorbeeld als de wond erg groot is. We gebruiken dan een stukje huid van een ander deel van uw lichaam om de wond dicht te maken. Ook laten we de wond soms helemaal of voor een deel open.Bijvoorbeeld als u een infectie kunt krijgen, of als we verwachten dat het resultaat mooier gaat zijn.

Als u een hele grote wond heeft die beter door een plastisch chirurg dichtgemaakt kan worden, verbinden we de wond. U krijgt dan een paar dagen later een vervolgoperatie.

Hoelang de behandeling duurt, hangt onder andere af van het aantal laagjes dat we weghalen en van hoe we de wond hechten. De behandeling kan een hele dag duren.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u naar huis. U krijgt advies over het verzorgen van de operatiewond. Ook hoort u wanneer u contact op moet nemen met het ziekenhuis en wat u verder moet doen om zo goed mogelijk te herstellen. Hou er rekening mee dat u na de operatie niet zelf kunt rijden.

Controles

U heeft een week na de operatie een controle-afspraak.Tijdens deze afspraak bekijken we de wond en verwijderen we de hechtingen. Meestal krijgt u daarna een nieuw verband. Of en zo ja en bij wie u na de behandeling onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de operatie voorbereidt. Op de dag van de operatie mag u geen sieraden dragen en crème of make-up gebruiken, bijvoorbeeld. Als u rookt, dan kunt u daar het beste van 10 dagen voor tot 10 dagen na de operatie mee stoppen. ​Dit is ​om uw wond zo goed mogelijk te laten genezen.