• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Buikkatheter bij een kind

Print 

​Een buikkatheter is een dun slangetje dat via de buikwand in de blaas wordt gebracht. Door de buikkatheter loopt de urine uit de blaas in een zakje of in de luier. De katheter zit in de onderbuik, net boven het schaambeen. Hij zit vast met een ballonnetje in de blaas of met een hechting aan de huid. De urine loopt weg door de buikkatheter, zonder dat uw kind het merkt. Met een buikkatheter kan uw kind bijna alles doen wat het wil.

Oorzaak

Een veel voorkomende reden voor een buikkatheter is het niet of nauwelijks kunnen plassen door een belemmering in de plasbuis. Ook het herstellen van de blaas na een operatie of het herstellen van de plasbuis na verlenging of verlegging van de plasbuis tijdens een operatie zijn redenen voor een buikkatheter.

Opvangen urine

De buikkatheter is aangesloten op een urine-opvangzak met een aftapkraantje. Voor overdag is de katheter een klein zakje dat met bandjes aan het boven- of onderbeen is bevestigd. Voor de nacht is er een grotere opvangzak met een lange verbindingsslang, zodat uw kind ’s nachts niet uit bed hoeft. Bij baby’s kan het urinezakje aan de kleding worden gespeld.

Brochure

Het is belangrijk dat u voorzichtig met de katheter omgaat. In de brochure 'Buikkatheter' leest u meer over de buikkatheter en de verzorging ervan. Volg bij het verwisselen van het verband de aanwijzingen in deze folder,