• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Premature Ovariële Insufficiëntie

Print 

Eicellen

Een vrouw wordt geboren met ongeveer 1 miljoen eicellen in de eiblaasjes in de eierstokken. In de loop van het leven neemt het aantal eicellen af. Bij het begin van de puberteit zijn er rond de 400.000 eicellen. Uiteindelijk zijn er rond de leeftijd van 52 jaar bijna geen eicellen meer over. Dan komt een vrouw in de menopauze.

Menopauze

Voorafgaande aan de menopauze worden de menstruaties onregelmatig. Op een gegeven moment blijft de menstruatie uit. De laatste menstruatie is het begin van de menopauze; die alleen achteraf kan worden vastgesteld als er bij een vrouw gedurende 1 jaar na de laatste menstruatie, geen menstruaties meer optreden.
De periode rond de menopauze wordt de peri-menopauze, het climacterium of  ‘de overgang’ genoemd. Deze periode kan enkele jaren duren. In de overgang en na de menopauze kunnen vrouwen klachten hebben van opvliegers (plotselinge warmte aanval gedurende enkele minuten) en nachtzweten. Dit komt door de daling van de vrouwelijke hormoonspiegel oestradiol in het bloed. Het hormoon oestradiol wordt normaal gesproken in de eiblaasjes aangemaakt.

Vervroegde overgang

Bij 1% van de vrouwen (1 op 100 vrouwen) neemt de voorraad eicellen al voor het 40e levensjaar af. Bij vrouwen onder de 30 jaar komt het nog minder voor, en gebeurt dit bij ongeveer 1: 1000 vrouwen. Dat noemen we een ‘vervroegde menopauze’ of ‘vervroegde overgang’. Medisch heet dit Prematuur Ovariële Insufficiëntie, afgekort tot POI. POI leidt vaak tot klachten van opvliegers en nachtzweten. Daarnaast bestaat  een verhoogd risico op versnelde botafbraak en broze botten (osteoporose) door de daling van het hormoon oestradiol. 

Oorzaak en behandeling

De oorzaak van een vervroegde menopauze is vaak niet duidelijk. We proberen de oorzaak te vinden door uw bloed te onderzoeken op veranderingen in het erfelijk materiaal van uw cellen, de zogenaamde chromosomen. Daarnaast kan er onderzoek gedaan worden in het bloed naar afwijkingen in het immuunsysteem (schildklierantistoffen en bijnierantistoffen), die de vroege menopauze kan veroorzaken. 

De meeste vrouwen die te vroeg in de overgang komen, krijgen medicijnen voorgeschreven om te zorgen dat het te kort aan vrouwelijk hormoon oestradiol wordt aangevuld. Op die manier is er ook minder risico dat de botten versneld ontkalken en neemt de kans op botbreuken af.

Kans op zwangerschap

De kans op een zwangerschap bij een vroege menopauze is heel laag: nog maar 2 tot 10% in de rest van het leven. Er is geen behandeling mogelijk om zwanger te worden met eigen eicellen.
IVF (in vitro fertilisatie) met donoreicellen is nog wel een mogelijkheid (IVF met eiceldonatie). Deze behandeling wordt ook in het UMCG verricht.