• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Opwekken eisprong met Letrozol

Print 

Eén van de manieren om de eisprong op te wekken is een behandeling met Letrozol. Dit zijn tabletten die voor een bepaalde periode geslikt moeten worden zodat de eiblaasjes gaan groeien en er een eisprong plaatsvindt. Letrozol wordt vaak voorgeschreven als een behandeling met Clomid niet voldoende groei van eiblaasjes oplevert.

De behandeling

De behandeling begint met het nemen van 2.5 mg Letrozol per dag. Met een echoscopie volgen we de cyclus. Zodra er sprake is van een goede eiblaasgroei en een eisprong, kan Letrozol vijf maanden worden gebruikt. Echoscopische controles zijn dan niet nodig.

Groei van eiblaasjes

Als de eiblaasjes gaan groeien, wordt gekeken hoeveel eiblaasjes zich ontwikkelen en hoe dik het baarmoederslijmvlies is. Het streven is om één, maar maximaal twee mooie eiblaasjes te laten groeien en springen. Met bloedonderzoek wordt het progesterongehalte gemeten. Dit is een hormoonwaarde die laat zien of er een eisprong is geweest. Afhankelijk van de groei van de eiblaasjes, wordt gekeken of de dosis verhoogd moet worden en of de periode verlengd moet worden. Als er te veel eiblaasjes groeien (drie of meer) dan adviseren we u om beschermd te vrijen om een meerlingzwangerschap te voorkomen.

Als er na de zesde eisprong nog geen sprake is van een zwangerschap, dan gaan we bekijken of nog meer onderzoek nodig is naar bijvoorbeeld de doorgankelijkheid van de eileiders en welke vervolgbehandeling voor u het meest geschikt is. Het kan dan zijn dat u doorgaat met het nemen van Letrozol.

Bijwerkingen

Letrozol geeft minder bijwerkingen dan Clomid, maar het is wel mogelijk. De bijwerkingen die het meest voorkomen bij Letrozol zijn opvliegers en vermoeidheidsklachten.