• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Opwekken eisprong met een pompje

Print 

Als door een onregelmatige menstruatiecyclus weinig of geen eisprongen per jaar optreden, kan de arts voorstellen om de eisprong met hormonen op te wekken (ovulatie-inductie). Dit kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld met een pompje.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

Deze vorm wordt niet vaak toegepast, maar is zeer geschikt voor patiënten die een niet goed werkende hypothalamus hebben. De hypothalamus is een deel van de hersenen dat van belang is voor het aansturen van de hormonen die zorgen voor de eiblaasgroei.

De behandeling

U draagt dag en nacht een klein pompje op uw lichaam. Dit pompje geeft via een klein infuusslangetje om de 90 minuten een kleine hoeveelheid hormonen af. Het infuus wordt geplaatst in het buikwandvet en het hormoon zet het lichaam aan om zelf de eiblaas te laten groeien.

Tijdens deze behandeling krijgt u regelmatig een vaginale echoscopie om de eiblaasgroei te volgen. Als er een eisprong heeft plaatsgevonden wordt het pompje verwijderd. U krijgt dan na een week een injectie om ervoor te zorgen dat uw lichaam voldoende progesteron (hormoon) aanmaakt. Dit hormoon is belangrijk voor de innesteling van een eventueel embryo in de baarmoeder.

Kansen

De kans op zwangerschap bij deze behandeling is 17% per cyclus. Bij negen tot twaalf cycli is meer dan 90% van de vrouwen zwanger. De kans op een meerlingzwangerschap is 5-10%.