• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Opwekken eisprong met clomifeencitraat

Print 

Ovulatie-inductie met clomifeen

U ontvangt een recept voor clomifeencitraat tabletten. Na het begin van de menstruatie neemt u gedurende vijf dagen van cyclusdag 3 tot cyclusdag 7, één clomifeencitraattablet. Met een vaginale echoscopie bekijkt de arts of uw eierstokken goed reageren op de tabletten en of er inderdaad een eiblaasje groeit. Indien er een eiblaasje groeit, zal uw arts u adviseren samenleving te hebben rondom de te verwachten eisprong. Het kan zo zijn dat u niet reageert op de dosis van één tablet clomifeencitraat per dag, dan zal uw arts u adviseren de dosis aan te passen. De behandeling met clomifeencitraat wordt meestal zes tot twaalf keer herhaald.

Kansen

De kans op een zwangerschap met behulp van clomifeencitraat is per cyclus ongeveer 15%. In zes tot twaalf cycli is 40% van de vrouwen zwanger. De kans op een meerlingzwangerschap ligt tussen de 5 en 10%. Als u na zes tot twaalf behandelingen nog niet zwanger bent, adviseren we u over te gaan op een behandeling met FSH injecties.

Het kan zijn dat het effect van clomifeencitraatbehandeling na verloop van tijd vermindert. Ook het verhogen van de dosis levert uiteindelijk onvoldoende reactie op. In die situaties adviseren we over te stappen op een behandeling met FSH-injecties. Ook als u last heeft van de bijwerkingen van de clomifeentabletten kan dat een reden zijn om over te stappen op een behandeling met injecties. FSH-injecties stimuleren de eierstokken tot het maandelijks laten rijpen van een eiblaasje.