• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT)

Print 

Een OGTT (Orale Glucose Tolerantie Test) is een onderzoek naar de stofwisseling van uw kind. Uw kind kan zowel door een arts van de afdeling Stofwisselingsziekten als door een arts van de afdeling Hormoonziekten voor dit onderzoek worden verwezen.  Allebei onderzoeken staan hier kort beschreven.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent dat uw kind vanaf 24.00 uur niets meer mag eten of drinken, alleen wat water of thee zonder suiker mag drinken. Als uw kind medicijnen gebruikt zal de arts die uw kind behandelt met u overleggen of uw kind deze op het normale tijdstip kan innemen. 

Uw kind krijgt een infuus. Via het infuus neemt de verpleegkundige voor, tijdens en na het onderzoek regelmatig wat bloed af.

Het onderzoek voor de afdeling Stofwisselingsziekten

Het doel van het onderzoek is om de stofwisseling van uw kind te onderzoeken. Uw kind krijgt een bepaalde hoeveelheid suikeroplossing als teststof te drinken. Gedurende de test wordt alle urine opgevangen. Het afgenomen bloed en de urine gaat naar het laboratorium voor onderzoek.

De duur van de test wordt per kind afgesproken, maar kan de hele dag duren.  De arts belt u na twee maanden om de uitslag te bespreken. U ontvangt hiervoor een afspraak.

Het onderzoek voor de afdeling Hormoonziekten

Het doel van het onderzoek is om te achterhalen hoe de suikerstofwisseling van uw kind reageert na het drinken van een geconcentreerde suikeroplossing. Soms wordt deze test uitgevoerd om te kijken of het lichaam teveel groeihormonen aanmaakt.

Uw kind krijgt een suikeroplossing te drinken. Deze oplossing beïnvloedt de suikerstofwisseling in het lichaam. Het afgenomen bloed gaat naar het laboratorium voor onderzoek.
Het onderzoek duurt ongeveer tweeënhalf uur. Na twee weken bespreekt de arts met u de uitslag. U krijgt hiervoor een belafspraak.

Broertjes en zusjes

Het is raadzaam om geen andere kinderen mee te nemen naar het ziekenhuis. Er is geen opvang en het is belangrijk dat u uw volledige aandacht kunt richten op uw kind dat het onderzoek ondergaat.

Brochure

Meer informatie over de OGTT vindt u in de brochure die u onder aan deze pagina kunt downloaden.