• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nierziekten: Diëten voor patiënten met nierziekten

Print 

Wanneer uw arts u adviseert een dieet te volgen, kan een diëtist u hierbij helpen. Ook als u vragen heeft over uw voeding of dieet, kunt u terecht bij een diëtist. Want of u nu een dieet volgt of niet, wilt afvallen of juist aankomen, meer wilt weten over cholesterol of een dieet moet volgen vanwege een nierziekte: de diëtist helpt u op weg.

Waarom is soms een aanpassing in uw voeding nodig?

ls uw nieren minder goed werken, blijven afvalstoffen in het bloed achter. Dit kan tot veel klachten leiden. U kunt door teveel vocht (oedeem) en zout in het lichaam ook last krijgen van een verhoogde bloeddruk en benauwdheid.

Door het aanpassen van uw voeding kunt u de zoutinname en de aanmaak van afvalstoffen beperken. Een goed afgestemd dieet kan in sommige gevallen de achteruitgang van de nieren vertragen. Het gaat meestal om de volgende voedingsstoffen:

  • Eiwit (hieruit ontstaat de afvalstof ureum)
  • Natrium (keukenzout)
  • Kalium
  • Fosfaat


Afhankelijk van de mate van nierfunctieverlies, moet uw voeding aan bepaalde eisen voldoen. Welke voedingsstoffen voor u van belang zijn, hoort u van uw arts en diëtist. De diëtist stelt in overleg met u een persoonlijk dieetadvies op, waarin er rekening gehouden wordt met uw eetgewoonten en persoonlijke omstandigheden. Uiteraard houden we ook rekening met wat u lekker vindt.

Voor nierpatiënten is het belangrijk om minder zout te eten. Minder zout betekent niet dat het eten u minder hoeft te smaken. De diëtist kan u helpen met tips, recepten en adviezen voor uit eten gaan, feestjes en eten en drinken tijdens vakanties.
Vaak is het nodig om fosfaatbindende medicijnen te gebruiken. De behandelend arts schrijft deze medicijnen voor; de diëtist geeft uitleg over deze medicijnen en de wijze van inname. Belangrijk is dat u deze medicijnen bij de maaltijden gebruikt. De diëtist zorgt voor een goede verdeling over de verschillende maaltijden.

Eten met plezier

In het boek ‘Eten met plezier’ vindt u dieetinformatie en recepten voor mensen met een nierziekte. Het boek is een uitgave van de Nierstichting en u krijgt het gratis tijdens het gesprek met de diëtist. In ‘Eten met plezier’ vindt u, naast algemene uitleg over het dieet, veel praktische tips en recepten om afwisseling in uw dagmenu aan te brengen.

Goede voeding en voedingstoestand

Goede voeding levert een belangrijke bijdrage aan de lichamelijke conditie. Dat geldt voor ieder mens, maar zeker voor een nierpatiënt. Want als u in een betere conditie bent, kunt u een behandeling beter aan, en voelt u zich beter.

Als nierpatiënt loopt u een grotere kans op een verminderde voedingstoestand, soms zelfs op ondervoeding. Nierfunctieverlies kan misselijkheid tot gevolg hebben en dus vermindering van eetlust. Ook uw smaak kan veranderen. Als u hierdoor minder (en misschien minder gezond) gaat eten, is de kans groot dat u niet alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Met als gevolg gewichtsverlies en conditieverlies.
Soms is het zo dat u extra voedingssupplementen nodig hebt. De diëtist regelt daarvoor de aanvraag voor een machtiging bij uw zorgverzekeraar.

Samenwerken

Multidisciplinair werken betekent dat de medewerkers van verschillende disciplines, zoals artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten samenwerken bij de behandeling van de patiënt. De dieetbehandeling wordt bij voorkeur multidisciplinair uitgevoerd en is onderdeel van het totale behandelplan.

Verwijzing

De diëtist werkt op verwijzing van de arts van het UMCG.
Schijf van Vijf

(Schijf van vijf, Bron: Voedingscentrum)


Wilt u meer informatie over de afdeling Nefrologie (Nierziekten)? Kijk dan op de afdelingspagina. U vindt hier specifieke informatie voor patiënten die behandeld worden voor een nierziekte. Link.