• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

MS: klachten en behandeling

Print 

Bij MS komen veel verschillende klachten voor. Afhankelijk van uw klachten kunt u baat hebben bij:

  • fysiotherapie, ergotherapie of logopedie;
  • een revalidatieprogramma;
  • een behandeling met medicijnen.


Spasmen

Spasmen zijn pijnlijke, onwillekeurige samentrekkingen van de spieren. Als u last heeft van spasmen kunt u baat hebben bij fysiotherapie. Medicijnen kunnen eventueel helpen de spasmen te onderdrukken. In dat geval zal de arts u waarschijnlijk spierontspanners voorschrijven. Soms is een combinatie van meerdere medicijnen nodig.

Als medicatie onvoldoende helpt om de spasmen te onderdrukken, kunt u Botox krijgen als het om een beperkt aantal spieren gaat. Botox is een middel dat de overdracht van elektrische prikkels van de zenuw naar de spier remt. De spier wordt hierdoor slapper maar ook minder krachtig. Spasme treedt dan minder op. Het wordt gegeven als injectie in de spier. De werking houdt ongeveer 3 tot 4 maanden aan, daarna kunt u en nieuwe behandeling met botox krijgen.

Bij zeer ernstige spasmen waarbij medicijnen niet goed helpen, kunt u een pomp krijgen waarmee het medicijn baclofen via een slangetje naar uw ruggenmerg wordt geleid. Baclofen zorgt voor een verslapping van de beenspieren. Tijdens een korte ingreep plaatst de chirurg het pompje onder de buikhuid. Hierin zit een reservoir met baclofen. Dit wordt met een bepaalde snelheid naar het wervelkanaal gepompt.
Voordat de chirurg opereert, wordt een proefplaatsing gedaan om te kijken of het goed werkt. De pomp moet om de drie tot vier maanden worden bijgevuld. Dit wordt door de buikwand heen gedaan met een injectie. Dit gebeurt in het ziekenhuis.

Vermoeidheid

Als u vermoeid bent is het goed dat u voldoende rust neemt. Maar ook is het belangrijk dat u uw conditie verbetert. Soms kan fysiotherapie hierbij helpen. Medicijnen helpen meestal niet zo goed bij vermoeidheid, maar in overleg met uw behandelend arts kunt u dat eventueel proberen.

Blaasklachten

Veel patiënten met MS hebben een ‘overprikkelde’ blaas. Zij moeten vaak plassen en kunnen de urine niet goed ophouden. Voor deze klachten kunt u medicijnen krijgen. Het kan ook voorkomen dat uw blaas juist te vol raakt en dat u niet goed kunt uitplassen. Dan is soms zelfkatheterisatie nodig, waarbij u uw blaas met een katheter (soort slangetje) zelf leegt.  Hiervoor krijgt u een speciale instructie van een verpleegkundige.
Om een goed beeld van uw blaasklachten te krijgen, kan het nodig zijn dat u een zogenaamd urodynamisch onderzoek krijgt. Hiervoor werkt de MS-arts (neuroloog) nauw samen met de uroloog.

Pijn

Pijn komt voor bij MS, maar niet alle patiënten hebben er last van. Afhankelijk van de soort pijn kunt u verschillende vormen van medicatie krijgen. Ook bepaalde medicijnen voor patiënten met epilepsie of een depressie, kunnen soms een goed effect hebben.
Aangezichtspijn (trigeminus neuralgie) komt vaak voor bij MS. U kunt dan last hebben van korte, zeer heftige steken in een deel van uw gezicht. Als medicijnen niet helpen, kunt u samen met uw behandeld arts overwegen of een blokkade van het zenuwknooppunt zinvol is. Daarbij wordt  een injectie met glycerol gegeven in een zenuwknooppunt. De geleiding van (pijn)prikkels wordt hierdoor onderbroken. Vaak helpt dit goed. Wel bestaat de kans dat u een dove plek in uw gezicht krijgt.

Seksuele problemen

Als u MS heeft kunt u ook seksuele klachten krijgen. Als man kunt u bijvoorbeeld last krijgen van erectieproblemen, verminderde zaadlozingen of een verminderd of veranderd gevoel hebben. Als vrouw kunt u ook een verminderd gevoel hebben en kunnen schaamlippen en vagina minder vochtig worden. Daarnaast is er vaak ook minder zin om te vrijen.
Daarnaast kunnen ook factoren als vermoeidheid, een ernstige handicap of problemen in de relatie een rol spelen bij dit soort klachten. Soms kan medicatie helpen. In andere situaties kan begeleiding door een maatschappelijk werker of een seksuoloog uitkomst bieden.

Psychische klachten

Somberheid en depressie komen vaak voor bij MS. Meer dan 50% van de mensen met MS krijgt tijdens de ziekte te maken met een depressie. Dit verergert uw vermoeidheid en verslechtert uw slapen. Bij MS komen deze klachten vaker voor dan bij andere ziektes met een vergelijkbare handicap. Waarschijnlijk beïnvloedt MS ook bepaalde stoffen in de hersenen (neurotransmitters) die betrokken zijn bij de stemming.

Als u last heeft van stemmingsveranderingen of sombere gevoelens is het belangrijk dat u dit vertelt aan uw arts. U kunt voor deze klachten dan een behandeling krijgen. Bijvoorbeeld een kortdurende of wat langere begeleiding door een psycholoog of een maatschappelijk werker, eventueel ondersteund door medicatie.

Daarnaast kan MS het korte termijn geheugen verminderen. U heeft dan problemen met onthouden van namen, van dingen die net zijn gezegd en van afspraken. Als u last heeft van dit soort klachten, kunt u bijvoorbeeld een agenda gebruiken als geheugensteun. Ook is het goed om zowel lichamelijk als geestelijk actief te blijven. Specifieke medicijnen zijn hier niet voor.