• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Multiple Sclerose (MS)

Print 

​​​​MS is een ziekte die het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) aantast. Het is geen spierziekte en de ziekte is ook niet ​besmettelijk. Bij MS is de aansturing van de spieren vanuit de hersenen of het ruggenmerg verstoord. In de hersenen en het ruggenmerg ontstaan ontstekingshaarden. Het gevolg daarvan is dat de zenuwbanen op de aangetaste plekken de elektrische signalen niet goed meer kunnen geleiden, bijvoorbeeld van en naar de spieren.

Hierdoor ontstaan klachten zoals krachtsverlies, gevoelsstoornissen of slechter zien. De ontsteking gaat vaak spontaan weer over en de klachten nemen dan weer af of verdwijnen helemaal. Soms veroorzaakt de ontsteking een litteken in de hersenen. Als uw klachten wisselend toenemen en weer afzwakken, wordt gesproken van schubs of exacerbaties.

Progressieve fase

Later tijdens het ziekteproces gaan ook cellen en zenuwverbindingen in de hersenen kapot. Dan ontstaan er blijvende klachten waarbij geen herstel meer optreedt. Dit is de progressieve fase van de ziekte. Het beloop is echter bij iedereen anders. De levensverwachting is bij de meeste mensen met MS vrijwel hetzelfde als bij gezonde mensen. Als een MS-patiënt overlijdt, dan is dat meestal aan een andere ziekte of aan complicaties van MS zoals een longontsteking.

Aanval op afweersysteem 

MS begint meestal tussen het 20ste en 50ste levensjaar, maar het kan ook bij kinderen en ouderen optreden. In Nederland komt MS voor bij één op de 1000 personen; dit betekent dat er meer dan 15.000 mensen zijn met MS. Daarnaast komt de ziekte vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit is bij meer auto-immuunziekten het geval. Dit zijn ziektes waarbij het afweersysteem reageert tegen het eigen lichaam. Bij MS valt het afweersysteem de witte stof in de hersenen en het ruggenmerg aan. Het zou kunnen dat dit te maken heeft met erfelijke aanleg, blootstelling aan zonlicht (vitamine D) of aan het doormaken van infecties op jonge leeftijd. Verder blijkt dat MS vaker voorkomt in koude landen dan in warme landen.

Eetgewoontes

Ook spelen eetgewoontes een rol bij het ontstaan van MS. Zo komt in Noorwegen MS minder vaak voor aan de kust dan in het binnenland. Waarschijnlijk komt dit doordat mensen die aan de kust wonen meer vis eten, wat een beschermend effect kan hebben.

MS Centrum N​​oord Nederland

Het MS Centrum Noord Nederland (MSCNN) is een samenwerkingsverband tussen de afdelingen Neurologie van het UMCG en het Martiniziekenhuis en de afdelingen Neurowetenschappen en Celbiologie van het UMCG.

KennisInZicht

Myeline tegen MS  

Bij MS zijn er problemen in de hersenen en het ruggenmerg. De zenuwen die daar lopen zijn beschermd door myeline, een soort isolatielaag. Bij MS-patiënten wordt deze laag afgebroken.

Lees het artikel in KennisInZicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram