• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

MRI-scan

Print 

​​​​​​​​​​​​​Bij een MRI-scan maken we beelden van weefsels en organen. Dit gebeurt met een MRI-scanner. Dat is een apparaat dat werkt met onschadelijke radiogolven en een hele sterke magneet. De afkorting MRI staat dan ook voor 'magnetic resonance imaging'. Op een MRI-scan kunnen we zien of er afwijkingen zijn. ​

Hoe verloopt een MRI-scan?

U krijgt uitleg over het onderzoek. Daarna gaat u op een onderzoekstafel liggen. Soms is er contrastvloeistof nodig om een orgaan en weefsel zichtbaar te maken. U krijgt dit dan via een bloedvat in uw arm ingespoten. Of u drinkt deze vloeistof.

Een MRI-scanner is een soort verlichte tunnel waar u in geschoven wordt. Als u goed ligt, maken we een scan. U moet stil liggen tijdens het onderzoek. Dit zodat we goede foto’s kunnen maken. U kunt harde, kloppende geluiden horen. U krijgt daarom oordopjes en een koptelefoon. Dit is om het geluid te dempen en uw gehoor te beschermen. Soms kunt u muziek luisteren. Verder merkt u niets van het onderzoek. Het onderzoek duurt 30-60 minuten.

Kleine MRI-scanner

Bij een MRI-scan van bijvoorbeeld uw voet, enkel, knie, pols of elleboog gebruiken we een kleine scanner. U zit dan tijdens het onderzoek in een stoel en uw arm of been ligt in een buis.

Na het onderzoek

U kunt na een MRI-scan gewoon naar huis. Of naar uw verpleegafdeling, als u in het ziekenhuis ligt. ​

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 5 werkdagen van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Een MRI-scanner heeft een sterke magneet. Daarom zijn er voorzorgsmaatregelen:

Metalen voorwerpen zoals sleutels, munten, horloges en pennen mogen niet in de MRI-ruimte komen. Dat geldt ook voor bankpassen en creditcards. Laat deze thuis of in het kleedhokje. In mascara kan metaal zitten. Gebruik dit niet bij een MRI-scan van uw hoofd. 

Heeft u metalen voorwerpen in uw lichaam, zoals een kunstgewricht of een metaalsplinter? Bel dan voor het onderzoek de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 23 05. Een begeleider met een metalen voorwerp in het lijf mag niet bij de scanner komen.

Heeft u een insulinepomp? Bel dan voor het onderzoek de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 23 05. Een begeleider met een insulinepomp mag ook niet bij de scanner komen.

Heeft u of uw begeleider een pacemaker? Bel dan voor het onderzoek de afdeling Radiologie op (050) 361 23 05 of u in de MRI-scanner en uw begeleider in de MRI-ruimte mag. Dit kan namelijk alleen onder bepaalde voorwaarden.

Claustrofobie

U ligt tijdens een MRI-scan in een tunnel die aan de voor- en achterkant open is. Dat kan moeilijk zij​​n als u bang bent in kleine ruimtes. Heeft u claustrofobie, bel dan voor het onderzoek aan de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 23 05.

Zwanger of borstvoeding

Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Dan willen we dat graag voor de zekerheid weten. Bel vóór het onderzoek de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 23 05. 

Krijgt u voor de MRI-scan contrastvloeistof, dan kunt u beter tot 24 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven. En gekolfde melk weggooien. Uw lichaam neemt de contrastvloeistof op en daardoor komt het ook in de moedermelk terecht.