• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Leukemie

Print 

Leukemie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van bloedkanker. Bij leukemie is er een woekering van witte bloedcellen. Er zijn verschillende soorten leukemie, die in 2 groepen verdeeld kunnen worden:

  • acute leukemie: voor de behandeling van deze zeer agressieve vorm van bloedkanker wordt u meestal direct opgenomen in het ziekenhuis 
  • chronische leukemie: bij deze langzaam groeiende vormen van bloedkanker wordt u meestal poliklinisch behandeld. U overnacht dan dus niet in het ziekenhuis. 

Oorzaak

De oorzaak van leukemie is een reeks veranderingen in het erfelijk materiaal, het DNA, van de beenmergcellen, waardoor deze afwijkende bloedcellen gaan maken. Deze afwijkende bloedcellen komen uiteindelijk in de organen terecht. Dit is te merken aan vergrote lymfeklieren, een vergrote milt en/of een vergrote lever.

Behandeling

Hoe u behandeld wordt, hangt af van de vorm van leukemie. De behandeling kan per patiënt verschillen. Uw behandelend hematoloog vertelt u welke behandeling u krijgt en geeft u er uitleg over.

Meer informatie

Meer informatie over de verschillende vormen van leukemie vindt u op de website van de afdeling Hematologie.

In de kankerstamcel  

Hij zoekt naar methodes om de behandeling van leukemiepatiënten te verbeteren. Niet met het testen of verbeteren van bestaande medicijnen, maar met fundamenteel onderzoek naar stamcellen. Dat levert nieuwe inzichten op, waarover zijn laboratorium onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports publiceerde. KennisInZicht duikt diep in de cel met UMCG-hoogleraar Experimentele Hematologie Jan Jacob Schuringa.

Lees erover in KennisInZicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram