• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Koolhydraat-zetmeelbelastingtest

Print 

Bij een koolhydraat-zetmeelbelasting test krijgt uw kind een testvloeistof te drinken. Daarna wordt gekeken hoelang het bloedsuikergehalte stabiel blijft. 

Het onderzoek

De verpleegkundige brengt een infuus in. Uw kind krijgt een testvloeistof te drinken. Deze vloeistof heeft invloed op de stofwisseling van het lichaam. Het drankje smaakt wat zanderig. Voor en na het toedienen van de testvloeistof neemt een verpleegkundige een aantal keren bloed af via het infuus. Ook neemt ze tijdens de test een aantal keren een ademmonster bij uw kind af. Uw kind blaast dan rechtstreeks of via een kapje in een buisje. Hoelang het onderzoek duurt is afhankelijk van de bloedsuikerwaarden.

De uitslag

Zowel de bloedmonsters als het ademmonster gaan voor onderzoek naar het laboratorium. De arts belt u na vier weken om de uitslag te bespreken. U ontvangt hiervoor een afspraak.

Broertjes en zusjes

Het is raadzaam geen andere kinderen mee te nemen naar het ziekenhuis. Er is geen opvang en het is belangrijk dat u uw volledige aandacht kunt richten op uw kind dat het onderzoek ondergaat.

Brochure

Meer informatie over de koolhydraat-zetmeelbelastingtest vindt u in de brochure die u onder aan deze pagina kunt downloaden.