• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Kijkoperatie in de buik bij uitblijven zwangerschap

Print 

Om de oorzaak van buikpijn of het uitblijven van een zwangerschap te achterhalen, kan de arts een kijkoperatie, een diagnostische laparoscopie doen. De arts bekijkt de buikholte en organen zoals baarmoeder, eileiders, eierstokken en blinde darm, die in de buikholte liggen.

Voorbereiding

U krijgt een afspraak voor het spreekuur van de polikliniek Anesthesiologie. U heeft een gesprek met de anesthesioloog over uw gezondheid en over eventuele medicijnen die u gebruikt. Verder bespreekt de anesthesioloog de narcose met u. De anesthesioloog geeft aan tot welk tijdstip u voor de operatie mag eten en drinken.

Als u een afspraak heeft voor een kijkoperatie, krijgt u een recept mee voor antibiotica. Het antibioticum moet voorkomen dat er door het onderzoek infecties ontstaan. Daarnaast zal de arts u adviseren om de avond voor het onderzoek én een uur voor het onderzoek pijnstillers in te nemen. Er wordt van tevoren bloed afgenomen om uw bloedgroep te bepalen.

De kijkoperatie

De kijkoperatie gebeurt altijd onder narcose en duurt ongeveer een uur. Meestal vindt het onderzoek plaats in een dagopname op het Operatief Dagbehandelingcentrum (ODBC). U ontvangt een afspraakbrief met de datum en het tijdstip wanneer u op het ODBC wordt verwacht. Ook staat in de brief tot welk tijdstip u op de operatiedag mag eten en drinken.

Tijdens de operatie worden meestal drie sneetjes van ongeveer één centimeter onder in uw buik gemaakt. Via deze sneetjes kan de arts verschillende instrumenten in uw buikholte brengen waaronder de kijkbuis (laparoscoop). Via de kijkbuis kan de arts op een beeldscherm in uw buikholte kijken.

Als een kinderwens de reden is voor het onderzoek, brengt de arts meestal ook een instrument in via uw schede (vagina). Zo kan via de baarmoedermond een blauwe vloeistof worden ingespoten, om te beoordelen of uw eileiders open zijn omdat de blauwe kleurstof dan via uw eileiders in uw buikholte loopt.

Als er kleine afwijkingen ontdekt worden zoals kleine verklevingen, oppervlakkige endometriose of een kleine cyste, dan kunnen we die meteen opereren. Voor grotere afwijkingen wordt een nieuwe afspraak gemaakt.

Na de operatie, als u wakker bent, komt de behandelend arts bij u langs om te vertellen hoe de operatie is verlopen en wat de eerste bevindingen zijn. Deze bevindingen worden over het algemeen nog in het team besproken. Tijdens de vervolgafspraak op de polikliniek bepreken we de uitslag met u.  

Het herstel

Direct na de ingreep kunt u vrij hevige buikpijn hebben. De pijn vermindert de eerste uren na de operatie en verdwijnt meestal aan het einde van de dag. De meeste vrouwen gaan aan het einde van de dag naar huis. Sommige vrouwen blijven nog enkele dagen buikpijn houden. Houd daarom rekening met een herstelperiode van enkele dagen tot  twee weken.