• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Intensieve ambulante zorg bij psychose

Print 

​Intensieve ambulante zorg

Een psychose doormaken kan een behoorlijk heftige ervaring zijn. Het heeft vaak grote gevolgen voor uw functioneren op bijvoorbeeld school, in uw studie of op uw werk. Daarnaast kan er veel veranderen in het contact met familie of vrienden of binnen uw relatie. Soms raakt u het overzicht over dingen kwijt, bijvoorbeeld uw financiën, of het lukt niet meer om uw huis goed op orde te houden. Of u vergeet goed te eten en te drinken of om schone kleding aan te trekken.

Opname of een alternatief?

Lange tijd was het gebruikelijk dat mensen dan tijdelijk werden opgenomen op een afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. Dat is zeer ingrijpend.  De meeste mensen hebben na een opname vaak veel tijd nodig om de draad en het zelfstandig functioneren weer op te pakken. Daarom proberen we een opname zo veel mogelijk te voorkomen of zo kort mogelijk te laten duren. Om u toch intensieve ondersteuning te kunnen bieden tijdens en vlak na een psychose werken er in ons team vier ambulant verpleegkundigen. Dit zijn HBO-opgeleide verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in het verlenen van zorg buiten het ziekenhuis. Bijvoorbeeld bij u thuis of waar u maar bent.

Werkwijze

Onze werkwijze is vraag gestuurd: samen met u onderzoekt de verpleegkundige wat u nodig heeft zodat u ondanks uw klachten, zo goed mogelijk kunt functioneren. Verpleegkundigen zijn opgeleid om u te helpen om de gevolgen van uw symptomen te verhelpen, te verzachten, te verminderen of te voorkomen. Op basis van verpleegkundige diagnoses stellen ze samen met u een plan op om verbetering aan te brengen in uw situatie.

De ambulant verpleegkundigen zijn van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur beschikbaar. Daarnaast is er altijd (24/7) een verpleegkundige bereikbaar als u direct hulp nodig heeft of een dringende vraag heeft.