• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Sacrale Neurostimulatie (SNS)

Print 
12 februari 2020

Als u last heeft van incontinentie en andere behandelingen niet werken of moeilijk te verdragen zijn, kan de arts sacrale neurostimulatie (SNS) voorstellen. Een arts kan vaststellen of u voor SNS in aanmerking komt.

SNS kan worden gebruikt bij incontinentie, bijvoorbeeld bij een overactieve blaas. SNS vermindert urineverlies en klachten van hevige aandrang en vaak plassen, of de combinatie hiervan. SNS kan ook helpen als u zelf niet meer kunt plassen. De behandeling kan soms ook de symptomen van blaaspijnsyndroom verlichten. SNS kan ook worden toegepast bij de behandeling van ontlastingsincontinentie en chronische obstipatie.

Werking sacrale neurostimulatie

De arts brengt in uw onderrug, naast een van de zenuwen achter het heiligbeen, een geleidingsdraad in. Op deze elektrode wordt buiten uw lichaam een externe neurostimulator aangesloten. De verpleegkundige schakelt het systeem in.

Als de geleidingsdraad is geplaatst, gaat u naar huis met een externe stimulator. Tijdens deze testfase kunt u uw dagelijkse activiteiten oppakken. U houdt enkele dagen een plas- of een poepdagboek bij om het resultaat te kunnen beoordelen.

De arts bepaalt aan het einde van de testfase of de klachten zo afgenomen zijn dat we een permanente stimulator plaatsen. Als tijdens de testfase blijkt dat de klachten niet zijn afgenomen, dan wordt de elektrode weggehaald.