• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Aanpasbare Continentie Therapie (ACT)

Print 

Als u klachten van inspanningsincontinentie heeft, kan uw behandelend arts u een behandeling met ACT voorstellen.

De operatie

De uroloog plaatst operatief ter hoogte van de blaasuitgang, een ballonnetje aan weerszijden van uw plasbuis. Op elke ballon is een slangetje aangesloten dat onderhuids naar de buitenste schaamlippen loopt. De ballonnen voelt u niet zitten. Wel kunt u het slangetje onder de huid van de buitenste schaamlippen voelen.

Voor het plaatsen van de ballonnen wordt u een à twee dagen opgenomen. De operatie vindt plaats onder narcose of met een ruggenprik. Het plaatsen van de ballonnen duurt ongeveer een half uur.

Na vier tot zes weken komt u op de polikliniek voor het vullen van de twee ballonnetjes. De ballonnen worden met een vloeistof gevuld, totdat ze de plasbuis dichtdrukken. Als het nodig is worden de ballonnen na zo’n zes weken opnieuw bijgevuld. Dit gebeurt een aantal keren, meestal twee of drie keer. Net zolang totdat u geen urine meer verliest.

De kans dat uw incontinentieklachten helemaal verdwijnen is 60 -65 %. Daarnaast ervaart 20 % van de vrouwen een verbetering van meer dan 50 %.

Complicaties

Bij het implanteren van de ballonnetjes bestaat altijd een klein risico op infectie. Dit komt relatief weinig voor en kan eenvoudig worden verholpen door het ballonnetje via dezelfde operatiewond weer te verwijderen. Nadat de wond genezen is kan opnieuw een ballonnetje worden geplaatst.