• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Transtherapie (PTNS) bij incontinentie

Print 

Als u klachten heeft van een overactieve blaas of aandrangincontinentie kan de arts u transtherapie of PTNS (PercutaneTibial Nerve Stimulation) voorschrijven. Deze behandeling bestaat uit het afgeven van elektrische prikkels. Bij veel mensen reageert de blaas op elektrische prikkels. Door de behandeling kunnen de incontinentieproblemen en klachten van vaak plassen, afnemen.

De behandeling

De transtherapie maakt gebruik van een klein draagbaar apparaatje, een neuromodulator. Via een geleidingsdraadje en huidelektroden geeft het apparaatje kleine elektrische signalen af aan een zenuw bij de enkel. Deze zenuw geeft vervolgens de signalen af aan het sacrale zenuwstelsel in het onderste deel van het ruggenmerg. Dit zijn de sacrale zenuwen die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor controle en aansturing van de blaas.

U komt voor het instellen van de neuromodulator bij de verpleegkundige op de polikliniek. Als de neuromodulator eenmaal goed is ingesteld, verloopt de behandeling geheel automatisch. Een behandeling duurt 30 minuten en vindt dagelijks thuis op een rustig moment plaats. De therapie moet wel een aantal weken volgehouden worden voordat er verbetering optreedt. Als u stopt met de behandelingen komen de klachten weer terug.

De therapie is pijnloos en zonder bijwerkingen.