• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Urineverlies bij vrouwen

Print 

Incontinentie komt vaak voor. Wanneer vrouwen gevraagd wordt of zij wel eens ongewenst urineverlies hebben gehad, komen de cijfers al snel dicht in de buurt van de 50%. Incontinentie komt voor onder alle leeftijden. 'In je broek plassen van het lachen' is daar een voorbeeld van.

Wanneer spreken we van incontinentie?

Bij elke vorm van ongewenst urineverlies is sprake van incontinentie.

Leeftijd

Bij incontinentie speelt de leeftijd vaak een rol. Vanaf 35 jaar heeft 25% van de vrouwen klachten van incontinentie. Dit heeft veel te maken met het krijgen van kinderen. Door een zwangerschap rekken de spieren van de bekkenbodem uit of raken spieren beschadigd. Hierdoor kan ook een verzakking van de urineblaas, baarmoeder of darm optreden.

Zwangerschaps-incontinentie

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen soms last van incontinentie. Dit wordt veroorzaakt doordat de sluitpier door het zwangerschapshormoon is verslapt. Later in de zwangerschap kan de blaas van zijn plaats gedrukt worden door de groeiende baarmoeder, hierdoor kunnen ook klachten ontstaan van vaak plassen.

Incontinentie als gevolg van de overgang

Tijdens en na de overgang krijgen meer vrouwen last van incontinentie. Dit komt omdat het lichaam minder oestrogeen (vrouwelijk hormoon) produceert. Hierdoor verzwakken de bekkenbodemspieren en de schedewanden. Ook neemt de kans op ontstekingen, waaronder een blaasontsteking, toe.

Ouder worden

Op oudere leeftijd veroudert, net als de rest van het lichaam, ook het urinewegstelsel. De blaasspier wordt minder krachtig en de sluitspier verzwakt.
Bij veel vrouwen worden, net als alle andere spieren, ook de bekkenbodemspieren zwakker. Met name zwaar lichamelijk werk, overgewicht en veelvuldig hoesten belasten de bekkenbodem.