• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Urineverlies bij mannen

Print 

Mannen kunnen klachten hebben van incontinentie. Bij mannen zit de oorzaak  in de blaas of prostaat. Een goedaardige vergroting van de prostaat kan het plassen lastiger maken. De klachten die hiervoor kenmerkend zijn, zijn een slechte straal en het langdurig nadruppelen na het plassen.

Door een vergrote prostaat kan, in extreme situaties, de plasbuis zodanig worden dichtgeknepen dat de blaas overvol raakt. Er ontstaat een zogenaamde 'overloopblaas'. De overvolle blaas kan nauwelijks geleegd worden. Als de druk op de blaas toeneemt, bijvoorbeeld door hoesten of het opstaan uit een stoel, raakt u telkens een beetje urine kwijt.

Urineverlies na operatie

U kunt na een operatie last krijgen van inspanningsincontinentie bijvoorbeeld als uw prostaat (deels) is verwijderd. U verliest dan urine bij activiteiten zoals hoesten, tillen, sporten en lachen. Ook bij onverwachte bewegingen kunt u urine verliezen. Meestal herstelt dit binnen 6 weken.

Tijdens een infectie of als er sprake is van een blaassteen, kunt u last hebben van aandrangcontinentie. U verliest al urine, zodra u enige aandrang heeft.

Urineverlies en prostaatkanker

Als u een operatie heeft gehad voor prostaatkanker, kunt u last hebben van incon​tinentie.