• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Urineverlies (incontinentie)

Print 

Incontinentie is vaak een vervelende klacht. Het kan u beperken in uw activiteiten zoals bewegen en wandelen. Urineverlies kan u ook beperken in het contact met vrienden en familie. U schaamt zich er misschien voor als anderen merken dat u last heeft van urineverlies. Ondanks de dagelijkse klachten, vindt ongeveer 90 % van de mensen het moeilijk om met anderen te praten over ongewenst urineverlies.

Op dit deel van de website vindt u informatie over de verschillende vormen van urineverlies.

Cijfers

In Nederland zijn circa 650.000 mensen die dagelijks last hebben van urineverlies. Uit verzamelde gegevens blijkt dat jaarlijks ongeveer 64.000 nieuwe patiënten naar de huisarts gaan in verband met ongewenst urineverlies.

Vrouwen

Ongeveer 1 op de 4 volwassen vrouwen, jonger dan 65 jaar, heeft last van urineverlies. Ongeveer 7 % van de vrouwen onder de 65 jaar heeft dagelijks last van urineverlies. Bij vrouwen boven de 65 jaar heeft 14 % dagelijks te maken met urineverlies.

Mannen

Incontinentie bij mannen jonger dan 65 jaar komt niet vaak voor. Bij mannen boven de 65 jaar heeft 5 tot 7 % dagelijks last van urineverlies. Van de mannen boven de 65 jaar heeft 5-7% dagelijks last van urineverlies.

U bent niet de enige

In 1997 werd aan 1173 Nederlanders de - voor het gemak nu wat ingekorte - vraag voorgelegd: welke gezondheidsproblemen vindt u in termen van schaamte moeilijk met uw dokter te bespreken? Er werden 14 gezondheidsproblemen voorgelegd. Het hoogst scoorde seksuele disfunctie, op de tweede plaats stond urine-incontinentie. Als u dan bedenkt dat 'prostaatklachten' na 'depressie' op de vierde plaats stond, zult u zich realiseren dat urologen en gynaecologen veel met deze schaamte of moeilijke bespreekbaarheid geconfronteerd worden.