Als u last heeft van urineverlies (incontinentie) geeft de informatie op deze site u een overzicht van de onderzoeken en de behandelingen die mogelijk zijn in het UMCG. Met deze informatie kunt u zich voorbereiden op de komende gesprekken, onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis. Realiseert u zich bij het lezen van de informatie dat de precieze invulling van een behandeling altijd van persoon tot persoon verschilt.
Uw afspraak
Als de huisarts of specialist u verwijst naar het UMCG, krijgt u meestal eerst een vragenlijst en een plaslijst toegestuurd. Deze lijsten vult u in en stuurt u terug. Op basis hiervan wordt vastgesteld bij welke arts u uw eerste afspraak krijgt. De afspraak kan daarom pas gemaakt worden als we de ingevulde vragenlijsten van u hebben ontvangen.
Uroloog
De uroloog is gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van plasproblemen en van incontinentie bij mannen en vrouwen. Daarnaast is een uroloog opgeleid om pijn in het kleine bekken te behandelen. De mannelijke geslachtsorganen behoren ook tot het terrein van de uroloog.
Gynaecoloog
De gynaecoloog is gespecialiseerd in de vrouwelijke geslachtsorganen. De gynaecoloog is opgeleid om problemen van incontinentie, verzakking, afscheiding, buikpijn en pijn in de schede te behandelen.
Continentieverpleegkundige
De continentieverpleegkundige kan u advies geven over opvangmateriaal bij ongewild verlies van urine of ontlasting. Als u zichzelf moet kathereriseren, dan gaat de verpleegkundige u dat leren en u hierbij begeleiden.
Bekkenfysiotherapeut
De bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van bekkenproblemen. De fysiotherapeut kan het functioneren van de bekkenbodem onderzoeken en vervolgens helpen een slechte functie te herstellen. Hierbij geeft de fysiotherapeut informatie over de lichaamshouding, over het gebruik van de bekkenbodem in het dagelijkse leven en over algemene spierontspanning.
Onderzoek
Het is per patiënt verschillend welke onderzoeken nodig zijn om tot een diagnose en behandelplan te komen. Soms is na één onderzoek al duidelijk wat het probleem is en krijgt u direct een behandelvoorstel van uw arts. Het kan ook nodig zijn dat verschillende specialisten uw klachten bespreken en onderzoeken. Na het laatste onderzoek duurt het meestal zo’n vier weken voordat een uitslag bekend en besproken is. U krijgt dan een afspraak voor het bespreken van de uitslag en het behandelplan.
Samenwerking
Om de informatie op de website zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij uw vragen hebben we deze website in samenwerking met de patiëntenvereniging Stichting Bekkenbodem Patiënten samengesteld.