• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Implantaten

Print 

Een tandheelkundig implantaat is een kunstwortel van metaal, die in de kaak wordt geplaatst. De kunstwortel ziet er uit als een schroefje (lengte 15 mm, diameter 4 mm), en is meestal gemaakt van titanium. Titanium is een lichaamsvriendelijk materiaal waar (kaak)bot heel dicht tegenaan kan groeien. Na plaatsing van het implantaat duurt het ongeveer drie maanden voordat de kunstwortel vastgegroeid is. Als het implantaat vastgegroeid is dan wordt hierop een kunsttand of een kunstkies (kroon) geplaatst. Een kroon wordt meestal gemaakt van porselein. Als er meerdere implantaten zijn geplaatst dan kan hierop een brug van meerdere tanden en/of kiezen geplaatst worden. Het voordeel van een implantaat is dat de omliggende tanden en/of kiezen niet worden belast.

 

Implantaten kunnen ook steun en houvast bieden bij het dragen van een kunstgebit. Problemen met kauwen, afbijten en spreken bij het dragen van een kunstgebit kunnen hierdoor verholpen worden.

Complicaties

Het vastgroeien van een implantaat in het kaakbot is een proces dat in de meeste gevallen zonder complicaties verloopt. Toch gebeurt het soms (in ongeveer vijf procent van de gevallen) dat een implantaat niet goed vastgroeit en door het lichaam wordt afgestoten. Vrijwel altijd kan dan nog een keer een implantaat geplaatst worden. De behandeling wordt hierdoor wel vertraagd.