• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Pijnstillers

Print 

Het gebruik van pijnstillers is soms gewenst bij buikpijn, hoofdpijn of gewrichtspijnen. Bij IBD worden pijnstillers gebruikt die grofweg in drie groepen to verdelen zijn:

NSAID’s

NSAID is de afkorting van Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Dit zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet behoren tot de groep van de corticosteroïden (prednison –achtige medicijnen). Een ander woord voor NSAID’s is prostaglandinesynthetaseremmers. Voorbeelden van NSAID's zijn ibuprofen, diclofenac, meloxicam, naproxen, etofenamaat en acetylsalicylzuur.

Naast ontstekingsremming hebben veel NSAID's ook een pijnstillend en koortsverlagend effect. Deze middelen kunnen overwogen worden bij chronische gewrichtspijn. Echter er bestaat een kleine kans dat de IBD dan meer actief wordt. Daarom is het raadzaam om eerst te overleggen met uw arts of het verantwoord is deze medicatie te gebruiken.

Paracetamol valt NIET onder de zogenaamde NSAID’s en kan veilig worden gebruikt bij IBD.

Opioïden

Dit zijn opiaatachtige middelen. Voorbeeld is morfine. Nu wordt morfine eigenlijk nooit gebruikt bij IBD. Echter een zwakkere en minder verslavende variant hiervan is Tramadol.

Bij uitzondering kunnen dergelijke middelen overwogen worden. Meestal worden deze middelen alleen kortdurend gebruikt, bijvoorbeeld bij een operatie.

Spasmolytica

Dit zijn middelen tegen darmkrampen. Het meest gebruikte middel hierbij is mebeverine  (Duspatal). Dit middel wordt soms voorgeschreven bij darmkrampen, buikpijn, opgeblazen gevoel en/of winderigheid.