• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Boek: Een nieuwe heup of knie

Print 

Hoe wordt u weer lichamelijk en sportief actief?

Het boek ‘Een nieuwe heup of knie’ is in eerste instantie bedoeld voor personen die binnenkort een heup- of knieprothese krijgen of al een prothese hebben en hun familieleden. Maar het kan ook dienen als informatiebron voor (para)medici die beroepshalve met personen met een heup- of knieprothese te maken hebben. Het is geschreven door een groep deskundigen (onder andere van het UMCG) op verschillende terreinen die op deze manier een bijdrage willen leveren aan het gezond en fit ouder worden van personen met een heup- of knieprothese.

Veelvoorkomende operatie

Het plaatsen van een heup- en knieprothese is een van de meest uitgevoerde en meest succesvolle orthopedische ingrepen. De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een prothese is artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Vijftien jaar na de operatie functioneert meer dan 90% van de heup- en knieprothesen nog naar tevredenheid. In feite kunt u na het plaatsen van een prothese weer als ‘gezond’ beschouwd worden. U  kunt uw dagelijkse activiteiten weer oppakken en ook weer lichamelijk en sportief actief worden.

Aanvulling op patiëntvoorlichting

Het boek gaat verder dan de gebruikelijke patiëntenvoorlichting. Het gaat in op artrose, de gewrichtsvervangende operatie, de revalidatie, en op het belang van lichamelijke en sportieve activiteiten. Voldoende actief zijn heeft voor iedereen een positief effect op gezondheid en fitheid. Heeft u een heup- of knieprothese, dan gelden echter nog bijkomende voordelen, zoals beter vastgroeien van de prothese en een verminderd valrisico. Daarentegen moet u ook rekening houden met eventuele bewegingsbeperkingen en slijtage van de prothese. Het boek bespreekt daarom ook waar u bij lichamelijke en sportieve activiteiten rekening mee moet houden en waarom. Tenslotte geven de auteurs adviezen over geschikte sportieve activiteiten.

Gegevens

 • Titel
  Een nieuwe heup of knie
 • Door:
  Martin Stevens, Inge van den Akker-Scheek, Jan Hamelink, Inge Reininga, Karen den Uyl-Verlinden, Robert Wagenmakers en Sjoerd Bulstra.
 • Uitgeverij:
  Bohn Stafleu van Loghum
 • ISBN
  9789031387991

Het boek is vrkrijgbaar via internet en in de boekhandel.