• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Halsklierdissectie

Print 

​​​​​​​​​​Een halsklierdissectie is een operatie waarbij de lymfeklieren van de hals worden weggehaald. Een halsklierdissectie is een vorm van een ​lymfeklierdissectie.

Wanneer doen we een halsklierdissectie?

Dit gebeurt als er in deze lymfeklieren uitzaaiingen van kanker zijn gevonden, bijvoorbeeld na een schildwachtklierprocedure of een punctie​. Of als we vermoeden dat er uitzaaiingen van bijvoorbeeld keelkanker of ​mond​kanker in de halsklier zitten.

​Verloop van de halsklierdissectie

De arts haalt de lymfeklieren in uw hals weg tijdens een operatie waarvoor u onder narcose gaat. De operatie duurt 1,5-4 uur, afhankelijk van uw situatie. Soms wordt een halsklierdissectie gecombineerd met een andere operatie, bijvoorbeeld een schildklieroperatie, een kaakoperatie of een strottehoofdoperatie. De operatie kan dan in totaal tot 6-10 uur duren. U wordt voor een halsklierdissctie 2 of 3 dagen opgenomen.

Na de behandeling

U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. Op de plek waar u geopereerd bent, kan zich bloed of wondvocht ophopen. Daarom laten we tijdens de operatie een drain achter. Dit is een slangetje dat het vocht afvoert naar een potje dat u bij zich draagt. De drain blijft minstens een week zitten. Soms komt er troebel vocht in de drain. De drain blijft dan langer zitten en u krijgt speciale dieetadviezen: het MCT-dieet​. Bij misselijkheid of pijn krijgt u medicijnen.

Als u voldoende hersteld bent, kunt u naar huis. Meestal is dat na 2-3 dagen. U kunt een doof gevoel hebben in uw hals en/of in de buurt van uw sleutelbeen. Dit komt doordat er gevoelszenuwen zijn geraakt of doorgesneden tijdens de operatie. Ook kunt u een doof gevoel hebben in uw oorlel.

Belast de eerste 3 weken na de operatie uw schouder aan de kant waar u geopereerd bent niet. Dit betekent bijvoorbeeld dat u niet zwaar mag tillen en sporten. U kunt beter ook niet werken.

Uitslag

We onderzoeken in het laboratorium in hoeveel verwijderde lymfeklieren uitzaaiingen zitten. U krijgt de uitslag van de halsklierdissectie meestal binnen 2 weken na de operatie van uw behandelende arts.​

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt. Meestal zijn er geen speciale voorbereidingen nodig. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld, dan moet u daar mee stoppen. Als u rookt, kunt u daar beter mee stoppen. Dit om de kans op infecties te verkleinen en ervoor te zorgen dat de wond sneller geneest.​

​​