• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Loop- of balanstraining in virtuele omgeving

Print 
Revalideren in een virtuele omgeving 
  

GRAIL is apparatuur waarmee patiënten in een virtuele omgeving revalideren en waarmee loopanalyses gemaakt worden.

Grail staat voor Gait-Realtime-Analysis-Interactive-Lab. De GRAIL bestaat uit een geavanceerde loopband die naar verschillende kanten beweegt en een helling kan maken. Terwijl u op de band loopt, meet het de krachten op uw lichaam. Voor de loopband staat een halfrond scherm waarop een virtuele omgeving wordt geprojecteerd. 

Veilig

Als u traint op de loopband krijgt u een veiligheidsgordel om. Op het scherm wordt een virtuele omgeving getoond, bijvoorbeeld een wandeling door het bos voor een looptraining of een boottocht voor een balanstraining. Op het scherm ziet u uw bewegingen terug en de loopband beweegt met de omgeving mee. Als u bijvoorbeeld een heuveltje op loopt, dan voelt u de helling heeft u misschien neiging tot vallen. Omdat u een veiligheidsgordel om heeft, kunt u niet vallen.

Effectief en leuk

Revalideren met de GRAIL is effectief. Omdat u minder focust op dat wat u niet kunt, maar op uw doel: vogels aantikken of een boot besturen. En dat werkt! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat loop- of balansherstel op deze manier veel sneller gaat. En oefenen op deze manier is leuk. Dat motiveert vaak te oefenen en grenzen op te zoeken.

Uw revalidatiearts beoordeelt of revalideren op de GRAIL in uw revalidatieprogramma past en kan u verwijzen.