• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Cystoscopie

Print 

​​​​​​​​​Een cystoscopie is een kijkonderzoek van de plasbuis en de blaas. Het onderzoek gebeurt met een cystoscoop. Dit is een dunne, holle buis of een flexibele, dunne slang met een kleine camera. Hiermee bekijken we of er afwijkingen zijn in de plasbuis en de blaas. En maken we er foto’s en een filmpje van.

Wanneer doen we een cystoscopie?

We doen dit onderzoek als u bloed plast of andere plasklachten heeft. Het kan dan zijn dat u blaaskanker​, prostaatkanker, nierkanker, nierbekkenkanker of plasbuiskanker heeft. Maar dat hoeft niet. Een cystoscopie is ook een controleonderzoek als u bent behandeld voor blaaskanker.

Fluorescentie-cystoscopie

Soms gebruiken we fluorescerend blauw licht om tijdens de cystoscopie mogelijke afwijkingen beter te kunnen zien. Maar alleen in combinatie met een ​​TURT​​, zodat we een mogelijke afwijking direct kunnen weghalen. Dit heet een fluorescentie-cystoscopie.

Het verschil met een ‘gewone’ cystoscopie is dat u 1 uur vóór een fluorescentie-cystoscopie via een slangetje Hexvix in uw blaas krijgt. Dit is een fotogevoelige stof, dus een stof die reageert op licht. Hexvix hecht zich aan afwijkend weefsel, dus weefsel dat anders is dan normaal. Zoals een tumor. Eventuele tumoren zien we daardoor beter als we er blauw licht op schijnen.

Verloop onderzoek

U gaat op de onderzoektafel liggen met uw benen gespreid in beensteunen. We maken eerst de uitgang van de plasbuis schoon. Daarna brengen we de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. We gebruiken een verdovende gel, zodat u hier zo weinig mogelijk van voelt. Het helpt als u zich ontspant.

Via de cystoscoop krijgt u lauw water in uw blaas, zodat we de binnenkant ervan goed kunnen bekijken. Als u daardoor heel nodig moet plassen of pijn krijgt, waarschuw ons dan. Als we de cystoscoop weghalen, bekijken we ook de plasbuis. U kunt het onderzoek zelf volgen op een monitor. Een cystoscopie duurt 5-10 minuten.

Na het onderzoek

Het water plast u na het onderzoek uit op de wc. Daarna kunt u zich wassen en aankleden. U kunt na een cystoscopie direct naar huis en hoeft niets bijzonders te doen of te laten.

Uitslag

U krijgt de uitslag direct na het onderzoek van uw arts.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Vrouwen die een tampon gebruiken moeten deze voor het onderzoek uitdoen, bijvoorbeeld. Ook moet u voor het onderzoek nog plassen. Soms moet u vóór het onderzoek urine inleveren.