• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Coördinatiestoornissen (DCD)

Print 

Developmental Coordination Disorder (DCD) is de Engelse naam voor een motorische coördinatiestoornis die tijdens de ontwikkeling van een kind duidelijk wordt. Hoewel het een lichte stoornis is, kan DCD bij kinderen in verschillende situaties problemen geven. Handelingen zoals lopen, klimmen, schrijven of knippen kosten een kind met DCD soms veel moeite. Veel kinderen met DCD werken hierdoor traag of komen niet goed mee op school. Ook vinden ze het vaak moeilijk om met de juiste motoriek te reageren. Bijvoorbeeld om een bal te vangen. Daarnaast zijn er kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren en die moeite hebben met het horen, zien en begrijpen van wat er om hen heen gebeurt.

Intake en observatie

Nadat we de aanmeldingsbrief van de huisarts of specialist hebben ontvangen, krijgt u een oproep voor het spreekuur. Tijdens dit spreekuur onderzoekt de arts uw kind en heeft hij een gesprek met u en uw kind. Op basis van dit gesprek kunt u samen met de arts besluiten tot een DCD-observatie.

DCD-observatie

Om duidelijk te krijgen of uw kind DCD heeft,starten we met een DCD-observatie. Deze observatie wordt gedaan door een revalidatie- of kinderarts, kinderfysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en psycholoog, bijgestaan door de psychologisch testassistent.

Verdere behandeling

Op basis van de observatie doet de arts een voorstel voor een eventuele verdere behandeling. Dit kan een individuele behandeling zijn door een kinderfysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of muziektherapeut in het Centrum voor Revalidatie. Uw kind kan ook het advies krijgen voor een behandeling door een kinderfysiotherapeut bij u in de buurt. Het DCD-team kan ook advies geven over een sport of schooltype dat geschikt is voor uw kind.

Als u dat wilt, kan een psycholoog de ouder of verzorger met een aantal gesprekken ondersteunen en begeleiden.

DCD-bewegingsprogramma

In het Centrum voor Revalidatie is een bewegingsprogramma voor kinderen met DCD: RenJeFit!. In het programma ligt de nadruk op plezier in bewegen.

Meer informatie

Als u meer wilt weten over de DCD-observatie, dan kunt u ons bellen. Het telefoonnummer is (050) 361 79 99.​