• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Horen met een CI

Print 

Het geluid via een CI is anders dan bij mensen die ‘gewoon’ horen. De elektroden komen tot halverwege de tweede winding van het slakkenhuis. Over dit stukje van het slakkenhuis worden vooral de hoger tonen overgebracht. De elektroden reiken dus niet tot in de top van het slakkenhuis waar de lagere tonen worden overgebracht. Hierdoor kunt u met een CI vooral de hoge geluiden goed waarnemen. Dat is positief voor het spraakverstaan. De meeste mensen die ooit hebben gehoord, noemen het geluid van de CI vaak schril, kil of metalig. Dat komt, omdat de lage tonen ontbreken.

Resultaat: geluid waarnemen, horen of verstaan

Met een CI kunt u niet direct weer goed horen. U moet opnieuw leren wat de verschillende geluiden betekenen. Uw hersenen moeten uit de ‘brei’ van geluid ook weer afzonderlijke geluiden gaan horen. Gehoorrevalidatie helpt u daarbij.

Hoe goed iemand uiteindelijk kan horen met een CI verschilt per persoon. De arts bespreekt met u, welke resultaten bij u verwacht kunnen worden.

Met een CI kunt u in ieder geval geluiden waarnemen. Maar geluiden waarnemen betekent nog niet: verstaan. In het schema hieronder ziet u de mogelijke gradaties in het horen met een CI

Resultaat
  
 minimaal Waarnemen van omgevingsgeluiden 
  Verschillen horen tussen geluiden
  Spraakklanken waarnemen
  IIVerschil horen tussen spraakklanken: met spraakafzien
 maximaal IIIVerschil horen tussen spraakklanken zonder spraakafzien


Waarvan is het resultaat afhankelijk?

Welk resultaat u met een Cochleair Implantaat kunt behalen, hangt af van verschillende factoren. Het resultaat is afhankelijk van medische factoren, zoals de oorzaak van de doofheid en de conditie van de hoorzenuw (geleidt de zenuw nog goed). Hoe langer iemand hoortoestellen heeft gedragen, hoe beter de hoorzenuw gestimuleerd is gebleven en hoe groter de kans op succes.

Ook is het resultaat afhankelijk van de afstelling van het apparaat. Na de eerste afregeling herkennen de meeste mensen nog niet zo veel geluiden. De instellingen worden stap voor stap opgebouwd.

Ten slotte is het resultaat afhankelijk van uw eigen inzet, en die van uw naaste omgeving. Als u uw CI iedere dag veel draagt, gaat het leerproces veel sneller. Daarbij is het waardevol als iemand in uw omgeving de geluiden die u waarneemt en die u nog niet herkent, voor u benoemt.

Horen met een CI

Hoe een CI klinkt is moeilijk voor te stellen voor een normaalhorende of slechthorende. Het is mogelijk een indruk te krijgen door de elektronische prikkels uit een CI weer terug te vertalen naar geluid. In drie geluidsfragmenten hoort u de originele en de bewerkte vorm.

 Fluit origineel  CI-simulatie
 Piano origineel CI-simulatie 
 Mannenstem origineel  CI-simulatie